Касим Дал бил подслушван заради готвено убийство на Лютви Местан
Касим Дал бил подслушван заради готвено убийство на Лютви Местан / снимка: БГНЕС

Касим Дал е бил подслушван незаконно. Това каза председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов - един от свидетелите по делото "Червеи", който беше разпитан днес.

Само оперативни служители били обект на разработката „Червеи"

СГС заседава по делото срещу бившия председател на СГС Владимира Янева и бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Tодор Костадинов.

Атанасов обясни, че имало данни за проверка в МВР по случая с Касим Дал, след което имало и наказани на високи нива в МВР. Така Атанасов потвърди казаното от него преди време в интервю, че разполага с данни за приложени СРС спрямо протестиращи. Това, което казах, е, че са подслушвани протестиращи, и няма нищо общо с казуса "Червеи", посочи Атанасов.

Пред журналисти той уточни, че в офиса на ДСБ получил анонимен сигнал за това, че Дал е подслушван, защото подготвял убийство на Лютви Местан. Това била причината да бъде подслушван. С този сигнал Атанасов и Касим Дал отишли при тогавашния служебен премиер Георги Близнашки.

На тази среща присъствал и Христо Иванов като служебен министър на правосъдието.
След това, вече като депутат, и от доклада на Бюрото за контрол на СРС Атанасов разбрал, че СРС по отношение на Касим Дал били незаконни. Освен това нямало и данни Дал да подготвя покушение срещу Местан. Независимо от това Дал бил подслушван два пъти за по три месеца.

Борисов: Докладите на МВР по операция „Червеи" са притеснителни

Колкото до делото "Червеи", Атанасов заяви, че е бил призован от прокуратурата "по супер спешен начин" по време на досъдебното производство. "Не разбрах нищо от този разпит, освен да пазя следствената тайна. Комисията установи, че материали по проверки са изпратени на прокуратурата през декември, а отношение беше взето три месеца по-късно. Прокуратурата покри този случай с мотива, че е следствена тайна и така в парламента не стигна достатъчно информация", каза Атанасов пред съда.

Източник: БТА