Кардиолозите в Ямбол започнаха безсрочни протести
Кардиолозите в Ямбол започнаха безсрочни протести / снимка: DarikNews.bg, Ямбол

Само за един час над 500 ямболци се подписаха в подкрепа на протестиращите медици от Кардиологичната болница в града. Протестът е заради орязания бюджет.

Лекарите направиха шествие от болницата до сградата на Областната управа. На импровизиран митинг те информираха гражданите за проблема, раздаваха листовки с текста на откритото писмо на Българския кардиологичен институт до премиера Бойко Борисов. Към екипа на клиниката се присъединиха и пациенти.

Средствата на Кардиологичната болница са орязани с 60%, което означава да се приемат само по осем пациента на ден. От клиниката отказват да подпишат договор със Здравната каса при това условие, а лимитът за първото тримесечие вече е изразходен.

„Спрян е плановият прием, половината от леглата са празни. Приемат се само спешни случаи”, информира медицинският управител д-р Мариян Ингелиев. Доц. Здравка Каменова, началник на клиниката пък заяви, че ако Министерството на здравеопазването и Здравната каса не решат проблема, ще бъдат сезирани съответните европейски институции.

Кардиолозите ще продължат протестите си, паралелно ще върви и подписката. Ямболската клиника за инвазивна кардиология обслужва пет области - Ямбол, Бургас, Сливен, Хасково и Стара Загора, с население близо 2 милиона души.