Каракачанов: България трябва да изготви национална доктрина
Каракачанов: България трябва да изготви национална доктрина / netinfo

Конференция на тема "Българските национални идеали и българските национални интереси в Европа на нациите" организира в Монтана ВМРО. Участваха лидерът на партията Красимир Каракачанов и депутати.

В лекцията си Красимир Каракачанов заяви, че България трябва да изготви национална доктрина за дългосрочна политика на своите правителства. В противен случай ще става както в годините на прехода - всяко ново правителство ще въвежда свои приоритети в зависимост от това дали е ляво или дясно и в зависимост от интересите на групировките, които го поддържат, каза лидерът на ВМРО, цитиран от БТА. 

Според Каракачанов България е единствената страна на Балканите, която няма такава доктрина. Пример за последователна политика без значение на това кой управлява са Гърция и Турция, каза той.

През 1999 година ВМРО внесе свой проект за национална доктрина, но тогавашният премиер Иван Костов ни обясни, че приоритетите са влизането в НАТО и ЕС. Според ВМРО членството в тези организации не може да бъде приоритет в дългосрочен план, а

само средство да постигнем своите цели. Вече сме членове на НАТО и ЕС, но това не ни направи по-заможни. Членството дава възможности за използване на европейските фондове, но ние трябва сами да си помогнем за това. Европейският съюз не е организация, в която сме влезли, за да ни управляват други и да мислят вместо нас. Там всеки ден се води битка за интересите на отделните държави и който не може да отстоява своите- понася само негативите от членството, коментира Красимир Каракачанов.

Още от създаването на ЕС се води полемика дали той да бъде съюз на нации или диктат на чиновници. Ако е съюз на суверенни държави, то това значи те да действат заедно в много насоки и да са единни по въпроси като съдбата на българските медицински сестри в Либия. Ако е Европа на чиновниците - това значи група чиновници да стоят в Брюксел, да пишат от там доклади и да станат лесни за манипулиране от силните държави и от големите икономически групировки. За съжаление този дебат не се води изобщо у нас, заяви лидерът на ВМРО.

На въпрос за бъдещето на Македония, Каракачанов каза, че според него те имат два пътя - след 20 години да са част от ЕС или от Велика Албания. Младите вече разбират, че България може да бъде мост за интеграцията на Македония в Европа, добави Каракачанов.