НС откриване парламентарна сесия
НС откриване парламентарна сесия / БГНЕС
Корнелия Нинова на старта на НС за 2018-а
95879
Корнелия Нинова на старта на НС за 2018-а
Цветан Цветанов на старта на НС за 2018-а
Цвета Карянчева на старта на НС за 2018-а
  • Корнелия Нинова на старта на НС за 2018-а
  • Цветан Цветанов на старта на НС за 2018-а
  • Цвета Карянчева на старта на НС за 2018-а
Депутатите се върнаха на работа след дълга коледна ваканция. Началото на пленарното заседание даде председателят на парламента Цвета Караянчева.
 
Тя честити на колегите си настъпването на новата година и им пожела здраве, разбирателство, консенсус, повече доверие, продуктивни дебати и сближаване на позиции по ключови за страната въпроси.
 
Откриват официално българското председателство на Съвета на ЕС

"В деня, в който България официално поема председателството на Съвета на ЕС, нека си дадем сметка, че сме националният отбор на България и че нашите действия и посланията, които излъчваме, ще формират нагласите на европейския елит. Нека си пожелаем конструктивизъм, чувство за общност, повече резултати и по-малко проповеди от парламентарната трибуна", каза Караянчева.
 
Тя се обърна към колегите си с призива: "Да погледнем на председателството не като фон за ляв или десен популизъм, а като повод за сближаване, не за противопоставяне. Да загърбим вродения си нихилизъм, агресивно отрицание. Солисти търсят в операта, българският парламент е крайно време да се държи като добре сработен оркестър".

Цветанов: Нямаме право да пропиляваме шанса да се чуе България

НС откриване парламентарна сесия
БГНЕС

Работа в интерес на държавата, а не политически провокации - за това призова в декларация от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. В първия работен ден на парламента той очерта приоритетите на партията през 2018-та. "44-ият парламент е първото НС, което ще запише в програмата си домакинство на шест парламентарни събития по време на председателството на Съвета на ЕС", отбеляза той и допълни, че така новата година отваря нови предизвикателства и пред парламента, и пред управляващия екип на страната.

Британски вестник: България отлага реформите, за да наблегне на председателството

По думите му 11 години след приемането ни в ЕС предстои да покажем политическа култура и лоялност към европейските ценности. "В следващите шест месеца България е председател на Съвета на ЕС и добрите европейски новини и политически послания към цяла Европа ще тръгват от София. Това прави работата ни като народни представители несъизмеримо по-отговорна. Народът на България не иска да бъдем фон в хора на европейските гласове, желаем нашият глас да се чува все по-силно и все повече хора да се вслушват в него", каза Цветанов. той се обърна към всички депутати: "Да си дадем сметка, че нямаме право да пропиляваме шанса си да бъде чут гласът на България".

Павлова за протестите: Всеки има право да изрази мнение. Сега ли е моментът?

Трябва да говори отговорно, да работим ползотворно и да се водим единствено от националния интерес на страната, каза още Цветанов. Той посочи, че партизанските политически страсти няма как да допринесат за постигане на националните ни цели по време на българското председателство. Фактът, че сме начело на Съвета на ЕС, не означава, че на всяка цена трябва да се стремим да постигаме безпринципно единодушие или фалшиво съгласие помежду си, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ. "Нямаме намерение да принизяваме ролята на опозицията в политическия ни живот. Очакваме политическите послания от опозицията да бъдат състоятелни и добре аргументирани”, каза Цветанов.

Нинова: Народът е на улицата. Протести, протести, протести...

НС откриване парламентарна сесия
БГНЕС

С остра критика към управляващите започна работа лидерът на БСП Корнелия Нинова. В декларация от парламентарната трибуна Нинова очерта някои основи проблеми на държавата. Тя посочи, че 2017-а бележи печален рекорд за най-малко бебета от 1945 година насам. "Никакви фанфари, дюдюкания или хвалби за висок стандарт не могат да отменят този факт - това е така", каза тя.

9 протеста на старта на европредседателството

Нинова изтъкна още, че по данни на сдружението на общинските болници 40 от тези лечебни заведения излизат на протест, защото са изправени пред фалит. "И никакви приказки какви пари се дават за здравеопазване и колко то се е подобрило не могат да отменят този факт", коментира тя. Цената на тока за индустрията скача с до 60 на сто, а неминуемите последици от това ще доведат да поскъпване на продуктите и бита, посочи още Нинова и допълни: "Никакви приказки за увеличаване на минимална заплата и пенсии не могат да отменят факта, че поскъпването на живота вече изяде това увеличение". "Народът е на улицата, протести, протести, протести", каза соцлидерът.

По думите й от левицата предлагат нов модел на системата на здравеопазване с акцент върху държавното и общинското. Дават предложение и за нов модел на образованието с акцент върху качеството и съдържанието на програмите, както и обвързването с икономиката. От левицата искат и нов модел на политиката по доходите, която минава през нова икономическа политика, ново отношение на държавата към икономическата политика с акцент върху производството, подчерта лидерът на БСП.

Вторият приоритет за социалистите е безкомпромисна борба с корупцията. "Имате последен шанс да коригирате политиката си, като подкрепите ветото на президента по антикорупционния закон", обърна се Нинова към колегите си.