Българско председателство
Българско председателство / БГНЕС
Българското председателство на Съвета на Европейския съюз се открива официално днес с концерт в Народния театър.
 
Очакват се над 2000 събития в Брюксел, Люксембург и София. Над 25 хиляди делегати и гости ще пристигнат в страната през първата половина на 2018-та година. Очаква се председателството да струва около 150 млн. лв.

Всеки трети българин определя европредседателството ни като важна тема

Съветът на ЕС е един от основите органи в съюза и представлява правителствата на държавите членки. В него се събират националните министри на всички страни от ЕС и задачата им е да приемат закони и да координират политики. Съветът договаря и приема законодателни актове заедно с Европейския парламент. Годишно той одобрява средно около 200 регламента, 50 директиви, 50 решения. Освен това Съветът определя и изпълнява външната политика на ЕС според насоките, дадени от Европейския съвет.

Председателството на Съвета се сменя на ротационен принцип на всеки шест месеца. Преди нас беше Естония, а след нас е Австрия. Заедно с тях България формира т.нар. тройка, като целта на този формат е да има повече приемственост в политиките.

Европредседателството започва: Какво очаква България през идните шест месеца?

През следващите шест месеца България ще трябва да ръководи заседанията на различните състави на Съвета, с изключение на Съвета по външни работи, както и на подготвителните органи. Ще трябва да се осигури спокойното протичане на заседанията чрез задаване на дневния ред и предлагане на решения на възникнали проблеми. Освен това България ще представлява Съвета в отношенията му с Еврокомисията и с Европейския парламент.

На практика България ще трябва да бъде медиатор и да опитва да сближи различните позиции по време на заседанията. Всяка страна определя няколко теми, които смята за важни и към които докато е председател иска да насочи вниманието в ЕС. България многократно посочи като един от главните си приоритети европейската перспектива на Западните Балкани и заяви, че ще се опитва чрез инфраструктурни проекти и инициативи като поевтиняването на роуминга да сближи страните от региона с останалата част от Европа. През май София ще организира среща на върха заедно с лидерите от Западните Балкани.

Теменужки, вечнозелени храсти и японски вишни посрещат евроделегатите в София

Други приоритети в програмата на българското председателство са бъдещето на Европа и младите хора, сигурност и стабилност в силна и единна Европа, цифрова икономика и умения на бъдещето.

Храним на три места гостите за европредседателството
 
Преди официалното откриване премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на която ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред Европа по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Във фокуса на срещата ще бъдат българските приоритети, част от програмата на триото Естония - България - Австрия. Това са перспективата пред Западните Балкани, продължаването на кохезията, сигурността и стабилността на ЕС, цифровата икономика, както и бъдещето на Европа и младите хора в Общността.

Лиляна Павлова: Председателството ни дава шанса да променим имиджа на България

Председателят на Европейския съвет пристига в България за откриването на първото Българско председателство на Съвета на ЕС, което ще стане с откриващ концерт в Народния театър. Освен него, официални гости на церемонията ще са президентът на България Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят Бойко Борисов.

Преди тържественото откриване в Народния театър официалните гости ще разгледат интерактивна изложба с фотографии и картини на големи български художници. Мултимедийната експозиция ще бъде прожектирана върху разнообразни по размери и форми прожекционни площ.