Лиляна Павлова
Лиляна Павлова / БГНЕС, архив
България е демократична държава, нямаме какво да крием и всеки има право да изрази мнение -  така ресорният министър Лиляна Павлова коментира пред bTV подготвените протести в деня на официалния старт на българското председателство на Съвета на ЕС.
 
Откриват официално българското председателство на Съвета на ЕС

Нека протестират, всеки има право да изрази мнение, след като е решил, че точно днес е денят, каза тя. По думите ѝ броят на протестите за 11 януари вече е набъбнал до 11 и Павлова се пошегува, че това е знак, че „искаме да дадем най-доброто от себе си“.
 
"Дано Европа успее да разграничи кой протест за какво е. Това е малко като да се оплачеш на арменския поп", заяви тя. Според нея не е сега моментът да се протестира за проблеми във вътрешнополитически план, но заяви: „Нека протестират. Председателството не е нито на правителството, нито на някой от нас, нито мое лично, то е на всички българи“.
 
С девет протеста е белязан денят на официалното откриване на eвропредседателството

По думите ѝ тези демонстрации, заедно с криминалните инциденти от последните дни, са вътрешен проблем и те няма да повлияят на имиджа ни пред гостите за европредседателството.
 
Павлова посочи още, че опитите за дискредитиране на правителството по директен и индиректен начин са факт. „Дискредитирането на правителството е политическа заявка на опозицията или на определени групи хора и това е тяхно право, ако те имат това желание. Но дискредитирането на правителството самоцелно за нартрупване на краткосрочен политически дивидент носи изключително негативен отзвук върху държавата“, посочи Павлова.