/ БГНЕС
Лидерът на ДПС се срещна с председателя на парламентарната група "Обнови Европа" в европарламента Дачиан Чолош
Парадокс е, че когато ЕС прави стратегия за зеления пакт, в българското Народно събрание има вот на недоверие към правителството за провал в сектора "Околна среда". Тази оценка направи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след днешните дебати по вота на недоверие.

„Това можем да го оценим по следния начин - това е резултат от 10-годишната управленска немощ на ГЕРБ и липсата на реформи в сектора.

Проблеми има не само в този сектор, а във всички, където липсват реформи. За последните две години и половина ГЕРБ избраха вместо нужните и необходимите реформи за България, популистко националистическо управление на страната. Според ДПС зеленият пакт е една огромна възможност и за хората, и за бизнеса, и за държавата. Ние бихме искали да има общо съгласие в постигането на тази голяма цел за нас. България няма време за губене", категоричен бе Карадайъ след среща в парламента с Дачиан Чолош, председател на парламентарната група "Обнови Европа" в европарламента.

"Дачиан Чолош е приятел на България и познава добре проблемите. По време на срещата освен за основните теми, които предстоят като приоритети пред групата "Обнови Европа" и пред ЕС, ние обърнахме внимание и на програмата за ускорено догонващо икономическо развитие на ДПС и на нашите приоритети, които от две години и половина повтаряме - за чиста здравословна среда за живот, с приоритети чисти храни, чист въздух, чиста вода, чиста зелена енергия, високи технологии и включване на свободните и активни граждани във формирането на решенията и контрола на тяхното изпълнение“, каза лидерът на ДПС.

От своя страна Дачиан Чолош похвали българските депутати в „Обнови Европа“, че са много активни по съществените въпроси в дневния ред като общата селскостопанска политика, кохезионната политика, бюджета, но и външните отношения, особено със съседните страни.

Карадайъ: Провалът на правителството е факт, държавата е в колапс

Чолош каза още, че европейският парламент също ще сформира комисия срещу създаването и разпространението на фалшиви новини. По думите му, когато се говори за свобода на изразяването, то трябва да се обърне внимание и за свободата на медиите.

По този повод той изрази радостта си, че усилията на ДПС са в същата посока и от движението са били вносители на законодателни промени за прозрачността на медиите. 

„България е в много добра позиция, атрактивна и конкурентоспособна с ниските си данъци и квалифицирана работна ръка. Нужни са обаче още реформи, защото ниските данъци не са достатъчни за задържане  на чуждите инвеститори“, оцени Дачиан Чолош.

Той посочи, че скоро ще бъде организирана конференция за бъдещето на Европа, като целта е след две години и половина да се излезе със законодателен пакет за подобряване функционирането на евроинституциите и промяна на правилата за избор на евродепутати.