/ БГНЕС
"Няма все още входирана кандидатура за шеф на КПКОНПИ. Кандидатурата на Бойко Рашков е издигната, но все още не е входирана". Това заяви Михаил Камбарев, председател на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията.

Депутатите от Комисията по превенция и противодействие на корупцията обсъдиха във вторник процедурните правила за приемане за условията и реда за предлагане на кандидати, предоставяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на председател на Антикорупционната комисия.

"Процедурата е стартирана, самата процедура е приета, следва да бъде внесена в Народното събрание и да си спазим абсолютно всички срокове", допълни Камбарев.

Депутатите обсъждат правилата преди избора на нов шеф на КПКОНПИ

"Очаквам да има дискусия. Доколкото разбрах "Възраждане" имат кандидат, както знаете и ние от "Продължаваме промяната", също имаме кандидат в лицето на Бойко Рашков", коментира още  Камбарев. 

"Не мога да коментирам мотивите на ДПС. Няма голяма креативност в това, което направихме. Следвахме буквата на закона". Така Камбарев коментира отхвърлените предложения на ДПС да бъде наложена възрастова граница от 65 години на кандидата за шеф на КПКОНПИ и дали това е направено с цел да отпадне кандидатурата на Бойко Рашков.

КПКОНПИ остана без шеф, след оставката на бившият главен прокурор Сотир Цацаров. Временно изпълняващ длъжността в КПКОНПИ в момента е заместник-председателят на агенцията – Антон Славчев.

През последните дни стана ясно, че КПКОНПИ е една от темите, по които не можаха да се разберат коалицоинните партньори "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". Премиерът Кирил Петков обвини доскорошните си партньори от ИТН, че нарочно бавели реформата в тази институция и отказвали да подкрепят кандидатурата на Бойко Рашков за поста.