Калфин: Ще изчерпим докрай юридическата процедура в Либия
Калфин: Ще изчерпим докрай юридическата процедура в Либия / Sofia Photo Agency
Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин каза, че България ще направи всичко възможно да изчерпи докрай юридическата процедура в Либия по делото срещу българските медицински сестри.

Калфин каза това на работна среща с почетни консули на България, която започна днес в МВнР.

Външният министър изтъкна, че много научни изследвания показват абсолютна несъстоятелност на тезата за виновност на сестрите, а произнесената отново смъртна присъда определи като изключително неразбираема в контекста на научните факти.

Ивайло Калфин изрази притеснение от речта на либийския лидер в края на миналата година, който пряко обвърза този случай със случая в Локърби. За нас това е абсолютно неприемливо. Това изважда целия процес от юридическата му среда, прави го политически и го предпоставя и свързва с един съвсем различен случай по начин, по който няма никакви основания това да се случва, каза министърът.

Калфин смята, че вниманието на света би трябвало да бъде съсредоточено върху случая в Либия, защото в него са поставени под съмнение основни човешки права и то с една изключително тежка присъда.

Отново оставаме с надеждата, че съдът ще поиска да вземе предвид всички тези факти, които са очевидни, каза външният министър. Той подчерта, че България ще разчита много на съдействието на международната общност, на всички свои партньори и приятели, в това число и на подкрепата на почетните консули.