17 ранени след катастрофата, трима остават в болница
17 души са пострадали при катастрофата с преобърналия се автомагистрала "Тракия" автобус, трима от тях са останали под лекарско наблюдение, съобщиха от пресцентъра на МВР.
 
Автобусът с 31 пътници се преобърна на 296-ти км в района на стралджанското село Воденичане в посока Бургас. Сигнал за инцидента е подаден около 22.00 ч.

Няма алкохол в пробата на шофьора на обърналия се автобус

Автобусът е на фирма "Юнион Ивкони" и е пътувал от София до Слънчев бряг.

Управителят на фирмата Георги Анастасов
заяви, че по първоначална информация автобусът е бил засечен от лек автомобил, поради което се е обърнал. Той увери, че за пътниците на място е бил осигурен допълнителен автобус, с който да бъдат превозени.

Обърналият се на АМ "Тракия" автобус преминал преглед преди 10 дни

БГНЕС


 
Пътници от катастрофиралия автобус обаче разказват, че както се е движил, автобусът е загубил контрол, не е имало удар с друг автомобил. След инцидента се е наложило те да излизат през прозорците.

Двама души остават за лечение в болница "Св. Пантелеймон" в Ямбол, съобщи директорът д-р Панайот Диманов. През спешно отделение на лечебното заведение са преминали 13 пътници основно с травми на крайниците, трима от тях са били чужденци. Само двама от прегледаните остават в болницата, а един е отказал да бъде хоспитализиран.
 
Пострадалите са настанени в ортопедично отделение. Един мъж е с травма на предмишницата, а млада жена е с локсация на раменна става.
 

БГНЕС


Пътували в автобуса, коментират, че рейсът се наклонил към канавката, след което се преобърнал. Те са категорични, че не е имало друг автомобил, който да пречи на движението им.

Някои споделят, че по време на пътуването отпред се е чувало тракане, други са категорични, че такова излизане от пътното платно може да се случи само при заспиване на водача.

"Пътувах сутринта от Поморие със същия шофьор, караше само той и на връщане също беше сам", разказа Галя Василева пред NOVA. "Това означава, че един шофьор е карал в продължение на не знам колко часа. Автобусът тръгва от Слънчев бряг в 6.00 ч., отива до София и се връща обратно в 16.00 ч., с един шофьор само", пресмята още уплашената жена.
 

От фирмата признаха, че не е имало втори шофьор, но този, който е управлявал катастрофиралия автобус, е спазил правилата за управление и почивка.
 
"Ако е правил услуга на свой колега и е направил курса сутринта, това при нас не е отбелязано", заяви Георги Анастасов, изпълнителен директор на "Юнион Ивкони".
 

БГНЕС


11 души не са били с наранявания и са продължили по маршрута си с друг осигурен автобус.

Извършен е оглед на мястото от дежурна оперативна група. Има образувано по случая досъдебно производство. Продължават работите по изясняване на факти и обстоятелства. 

Автобус се преобърна в канавка на АМ "Тракия"

БГНЕС


Днес катастрофиралият автобус ще бъде изтеглен от канавката, където се обърна. В момента движението продължава да се осъществява само в изправарващата лента в посока Бургас в участъка от км 295 до км 297, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".
 
Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на служителите на "Пътна полиция".