Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще е премиер на коалиционното правителство между ГЕРБ и Обединените патриоти
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще е премиер на коалиционното правителство между ГЕРБ и Обединените патриоти / БГНЕС
В кабинета "Борисов 3" ще има четирима вицепремиери, а министерствата ще са 17, става ясно от коалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединените патриоти, изпратено от пресцентъра на ГЕРБ. Преди дни депутатът Владислав Горанов, който бе част от преговорния екип, каза, че някои от вицепремиерите могат да бъдат и министри. Също така посочи, че министерствата в третото правителство на Борисов като структура и портфейли ще повтарят тези от втория кабинет на лидера на ГЕРБ. Персоналният състав на правителството ще стане ясен следващата седмица.

ГЕРБ и Патриотите подписаха коалиционното споразумение

В коалиционното споразумение е записано, че ГЕРБ посочва министър-председателя, а съставът на правителството се определя след консултации между двете политически сили - ГЕРБ и ОП. Кандидатът за министър-председател, предложен от ГЕРБ – Бойко Борисов, вече получи мандат за съставяне на кабинет от президента Румен Радев.

 
Радев връчи мандат за съставяне на кабинет на Борисов

Министрите и заместник-министрите се предлагат от всяка една от двете политически сили от управляващата коалиция в съотношение, отчитащо тяхното парламентарно представителство.
 
Членове на правителството могат да бъдат и лица, които формално не принадлежат към нито една от двете политически сили, но са предложени като експерти от една от тях. По техните кандидатури трябва да има съгласие от страна на партньорите, се казва в споразумението.
 
Борисов: Целим да направим така управлението, че да дава веднага резултати

Промени в състава на правителството се правят по реда, установен в Конституцията и в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, при предварително съгласуване на предлаганите промени с коалиционния партньор, отбелязват ГЕРБ и ОП.
 
Партньорите в управляващата коалиция предоставят незабавно при поискване пълна информация по отрасли, министерства и секторни политики, се казва в споразумението.
 
В документа е отбелязано, че при подаване на оставка от вицепремиер, министър от кабинета или при снемане на политическо доверие, политическата сила, която го е номинирала, излъчва нов кандидат за същата позиция. Ако партньорът в коалицията не предложи за овакантения пост друг представител, министър-председателят посочва кандидат.
 
Политически съвет ще взема решенията в коалицията между ГЕРБ и Патриотите

В коалиционното споразумение е посочена структурата на бъдещия Министерски съвет:
 
- министър-председател;
 
- заместник министър-председател;
 
- заместник министър-председател;
 
- заместник министър-председател;
 
- заместник министър-председател;
 
- министър на финансите;
 
- министър на вътрешните работи;
 
- министър на регионалното развитие и благоустройството;
 
- министър на труда и социалната политика;
 
- министър на отбраната;
 
- министър на външните работи;
 
- министър на правосъдието;
 
- министър на образованието, младежта и науката;
 
- министър на здравеопазването;
 
- министър на културата;
 
- министър на околната среда и водите;
 
- министър на земеделието и храните;
 
- министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;
 
- министър на икономиката;
 
- министър на енергетиката;
 
- министър на туризма;
 
- министър на физическото възпитание и спорта.
 
Конкретното съотношение на участието на страните в изпълнителната власт, както и конкретните позиции в нея се договарят в анекс, се казва в споразумението.