/ ThinkStock/Getty Images
Как държавата ще помогне на двойките, които мечтаят за дете
94519
Как държавата ще помогне на двойките, които мечтаят за дете
  • Как държавата ще помогне на двойките, които мечтаят за дете
Неограничено ще бъде държавното финансиране на инвитро процедурите, а не техния брой. Фондът за асистирана репродукция ще покрива до 4 опита инвитро на семейства с репродуктивни проблеми, но няма да има ограничение в броя на хората, пожелали да заченат посредством този метод.

Държавата ще финансира повече инвитро опити

Разяснението направи заместник-здравният министър д-р Мирослав Ненков по повод промени в дейността на фонда, които предвиждат увеличаване на безплатните опити инвитро от 3 на 4. Според експерти от Министерството на здравеопазването неограниченото финансиране на инвитро опитите ще намали броя на чакащите за извършване на процедурите семейства. Реалните шансове за зачеване, които ще се предоставят безплатно на хора с репродуктивни проблеми, според д-р Мирослав Ненков ще са осем.

Добра новина: Отпада лимитът за финансиране на ин витро процедурите

"Няма да бъде лимитирано финансирането. Би било нечовешко, която и да е институция да принуждава жените, които не могат да имат по биологичен път свои деца, да бъдат изправени пред възможността да бъдат стимулирани техните яйчници по 5000 пъти", посочи д-р Ненков.

Мирослав Ненков
БГНЕС

 

Държавата да стимулира семействата за трето дете, иска Валери Симеонов

Освен това с обществени средства ще се плаща един замразен ембрион да бъде имплантиран отново. Досега това се плащаше от семействата. По този начин шансовете за зачеване стават осем, обясни заместник-министърът.

Песимистична прогноза: Населението на България ще се стопи драстично

Новото постановление се очаква да влезе в сила след малко повече от месец, когато всяка желаеща четвърти инвитро опит жена ще може да подаде документи за кандидатстване. Други промени в правилника на Фонда за асистирана репродукция предвиждат да се смени хормонът, който се изследва, за да се докаже дали яйчниците на една жена функционират правилно.