Двама нотариуси на прицела на прокуратурата, след като се оказаха замесени в имотен скандал. С фалшиви завещания са продадени няколко апетитни имота в столицата. Сред тях е сграда с двор, с жилищна и офисна част, собственост на Църквата. Разследващите не казват дали нотариусите са съставители на фалшивите завещания, или са изповядвали сделки на базата на тях. От БПЦ също не коментират случая. По информация на NOVA именно техен имот на ул. „Цар Симеон” води прокуратурата до схемата за имотни измами.

Прокуратурата обискира нотариус за сделка с църковен имот
 
Схемата започва да се разплита в средата на юни тази година. Жалба в прокуратурата подава западноевропейския митрополит Антоний.
 
„Досъдебното производство е образувано за множество престъпления, основно документни измами, данъчни престъпления, пране на пари, длъжностни престъпления”, обясни Емилия Русинова, градски прокурор на София.
 
Полиция и прокуратурата първо влизат в кантората на нотариус Борислава Налбантова. Според полицията има данни за поне три съмнителни сделки за покупко-продажба на  апетитни парцели и сгради. Схемата - уж наследници на собствениците представят фалшиви завещания и така осъществяват сделка с тях.

Правителството отпуска пет милиона лева за вероизповеданията
 
„Интересното е, че тези сделки са между тях, имотите се озовават в трети лица. Тоест тези, които са ги получили чрез неистинските завещания, след това ги препродават на трети лица”, обясни прокурор Емилия Русинова.
 
Лозан Лозанов е вторият нотариус, в чиято кантора са осъществявани съмнителните сделки, смятат разследващите. По негови думи обаче, проверяват се сделки, извършени от друг нотариус, чийто архив той наследил.
 
До този момент задържани няма.
nova.bg