/ БГНЕС
Правителството одобри доклад на заместник министър-председателя по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев с мерки за стабилизиране и финансово оздравяване на „Български пощи“ ЕАД. Вицепремиерът ще предприеме действия за уведомяване на Европейската комисия за необходимост от временна подкрепа, под формата на публичен ресурс, за оздравяване и преструктуриране на дружеството.

Сред основните краткосрочни мерки е усъвършенстването на съществуващия клиентски софтуер. Това ще позволи до края на 2023 г. компанията да навлезе на бързо растящия и силно печеливш куриерски бизнес сегмент. Ще се заложи и на предоговаряне на ценовите условия по търговските договори с корпоративни клиенти и договорите за достъп до мрежата.

Паралелно с оздравителните мерки ще започне и проект по пълна дигитална трансформация на "Български пощи" ЕАД.

Временната подкрепа има за цел дружеството да посрещне краткосрочните потребности от парични потоци до въвеждането на план за преструктуриране. Предвижданията са държавата да предостави публичен ресурс на дружеството в размер на минимум 50 млн. лева, след одобряване на мярката от службите на Европейската комисия. По този начин ще могат да приключат успешно разговорите за финансиране от „Българска банка за развитие“ ЕАД.