Йовчев: България има късмет с такъв премиер
Йовчев: България има късмет с такъв премиер / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Йовчев: България има късмет с такъв премиер
69132
Йовчев: България има късмет с такъв премиер
  • Йовчев: България има късмет с такъв премиер

България има късмет с такъв министър-председател. Това каза в интервю за предаването „Годината" на Дарик вътрешният министър Цветлин Йовчев: „В тежката ситуация, в която България се намира, е голям късмет, че премиер е именно Пламен Орешарски. Изключително компетентен човек. Човек, който има моралните качества и моралните задръжки във всяка една област".

Въпреки че в последните месеци не веднъж министър Йовчев стана пряка „мишена" на протестиращите, той заяви, че възможността на хората да протестират по никакъв начин не бива да бъде ограничавана и той самият ще се бори, за да защити това право.

"Протестите показаха, че в обществото има много натрупани проблеми, които в даден момент обществото почувства, че трябва да се върви към тяхното разрешаване",  коментира Цветлин Йовчев.

По думите му протестът е претърпял промяна. Ако през юли той бе спонтанен, на този етап протестът е много повече организиран, отколкото спонтанен, каза още Йовчев.

„Юлският протест се различава с това, че там виждахме хора, които бяха мирно протестиращи, те искаха да изразят своята позиция. Те се разграничаваха от всякакви форми на насилие, помагаха на полицията да бъдат изолирани всякакви провокатори. Но изведнъж стана подмяна на идеята, заради която възникна протестът и това обезвери част от хората, които излязоха на този протест. Той се промени по своята структура и по начина, по който се организираха протестите".

Вътрешният министър категорично отказа да посочи кой стои зад протеста. Според него повече от една са линиите.

„Не е лошо и не е незаконно да бъдат организирани такива протести, но да се знае какви са политическите цели и кой стои зад тях", категоричен бе Йовчев.

По думите му не трябва да има промяна в правната уредба за протестите: „Ние видяхме много случаи, в които ако имаше различна правна уредба, можеше да бъдат съществено избегнати някои рискове за гражданите, които участват в протестите и за обществения ред. Ако вървим към промяна, тя може да отвори вратата към нещо друго, което няма да бъде добре. По никакъв начин не трябва да има механизми и възможности да бъдат потискани възможността на хората да протестират. Още от първия ден съм го заявявал това и многократно съм го повтарял, че хората трябва да имат възможността свободно да изразяват своето мнение и аз съм готов да се боря за това тяхно право. Друг е въпросът, че когато протестират, не трябва да нарушават правата на останалите.

Реформи във втората част на мандата са безсмислени

В предаването „Годината” министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев коментира още, че реформи във втората част на мандата са безсмислени. За да се реализира една политика, трябват реформи в първите шест месеца.

Запитан дали съжалява, че не работи с Делян Пеевски като ръководител на ДАНС, Йовчев отговори: „Аз не го познавам, не мога да ви кажа. Виждал съм го веднъж или два пъти, но не мога да кажа, че го познавам до такава степен, за да преценя качествата му. Реакцията, която беше срещу него е формирана на основата на очаквания. Аз не мога да кажа тези очаквания до каква степен са реални или не са".

Имиграционният поток е намален

По темата с бежанците вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че ако веднага не изградим система за интеграция на имигрантите, е възможно да се появят всички предпоставки за екстремизъм. По въпроса с бежанската криза у нас той изрази мнение, че българите не са ксенофобско общество, но сред хората има много натрупана агресия, която от части се дължи на политическите процеси.

По думите на министъра вероятно няма да има нови бежански центрове, а имиграционният поток е намален. „На границата колегите са на 100 метра един от друг, по 24 часа, за да спрат потока", каза Йовчев. По думите му вече има съществено подобряване на условията и реда в местата за настаняване на бежанци.

Малко над 11 500 нелегални емигранти са задържани на границата за годината, като 8500 от тях искат закрила. Със сигурност 1/3 от тях нямат това право: "Част от тези хора ще останат тук. Ако веднага не изградим ефективна стратегия за тяхната интеграция, ще има проблем. Те не са богати хора, повечето са без образование, без квалификация, това не им позволява успешна интеграция в обществото. Това е едната страна на въпроса. По-сериозната е, когато станат големи групи такива хора, които не може да интегрираме в обществото, те се обособяват. Там е възможно да се появят предпоставки за екстремизъм".

Йовчев каза още, че 8 души са заподозрени за съпричастност към терористични организации, а около 40 души се смятат за опасни за обществото, защото са извършили престъпления. Те са задържани и се извеждат от страната.

По думите на вътрешния министър имиграционният поток е намален, като вече е под нивата от миналата година.

Цялото интервю с Цветлин Йовчев можете да прочетете ТУК

Разговора с него можете да чуете в radio.dariknews.bg