/ БГНЕС
От БАН ще съдействат за изработването на маски, българска фирма тества молекула срещу коронавируса
Премиерът Бойко Борисов ще участва в извънреден Европейски съвет, който ще се проведе онлайн днес в 18 ч., като на него ще се обсъжда както миграционната криза, така и ситуацията с коронавируса. Това обяви министър-председателят в началото на днешното правителствено заседание.

„Ще поискаме 130 млн. евро от Европейската комисия, за да оборудваме полицаите при тежка миграционна криза, ако има. Ще търсим варианти, ако може директно да се поръча оборудване от Германия. С лидерите от ЕС ще обсъдим както миграционната криза, така и ситуацията с коронавируса”, обясни премиерът.

Две жени със съмнения за коронавирус в Инфекциозна клиника в Пловдив

На заседанието присъстваха и учени от БАН. Стана ясно, че нашите учени ще съдействат за изработката на маски и защитни облекла заради коронавируса.

„Когато водихме преговорите, се оказа, че нямаме активен въглен. В нашия институт са разработили и го имат”, обясни Борисов. 

Имало и българска фирма, която разработила молекула срещу коронавируса. Досега тя давала положителни резултати, а премиерът обещал, че ще съдейства с контактите си на европейско ниво да бъде ускорено тестването й, обясни Костадин Петков от София тех парк.

Симптомите на новия коронавирус се проявяват средно за 5 дни

„Надявам се от днес или утре да започне производството на български защитни облекла. Граничарите задържаха първия опит за спекула и контрабанда. 7 500 маски са опитали да се изнесат от България. Границите максимум да се затегнат“, поръча Борисов.

Той съобщи още, че днес се чакат защитните облекла от Турция и подчерта, че това е жест на приятелство, тъй като там износът е забранен.

„Изкупуваме днеска всички налични маски, за да се раздадат на служителите и не искам да спират земеделски и социални служби, за да работят. Няма смисъл от истерия, за да могат хората да са спокойни“, заключи Борисов.

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че вече са налице икономически загуби заради коронавируса.

Светът може да загуби около два трилиона долара заради епидемията от коронавирус

“Губим от коронавируса десетки милиони, защото потреблението пада и ще се вкараме, света говоря, в такава тежка финансова криза, че трудно ще излезем от нея“, прогнозира той.

Образователният министър Красимир Вълчев обясни, че в училища и детски градини се въвежда режим на дезинфекция – на ръцете и на подовите повърхности.

Шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски пък настоя за диференциран подход при прилагането на мерките. Според него в областите, където няма заразени с коронавирус не е нужно да се прилагат „крути мерки“. Затова и щабът нямало да поощри удължаване на грипната ваканция.

Мутафчийски подчерта, че сегашната ваканция е заради грипа, а не заради коронавируса.

Той уточни, че въпреки всичко е важно спазването на дистанция и като пример даде продажбата на билети за кина и театри през място в салоните. Препоръката обаче е да се ограничат масовите събития в зали, които събират хиляди.

„Сиреч може да разрешим театри и кина да се продават билети през място“, коментира Борисов.

Италия наема пенсионирани лекари за борба с коронавируса

Той подчерта, че всички решения се взимат на базата на препоръките на щаба, защото там са най-добрите специалисти, и се обърна към министъра на културата:

„Затова, Банов, събираш и казваш: Не аз, аз искам да имаме театри, затова толкова дотираме. Вчера чух една глупост, че сме спрели театрите, за да не плащаме дотации. Ние плащаме десетки милиони дотации...“

Ген. Мутафчийски подчерта, че няма решение администрацията да спира работата си. Там, където е възможно, е препоръчатилено услугите да се извършват електронно, уточни той.
Също така не трябва да се допускат струпвания на много хора по опашки в тесни пространства, като за това ще следи охраната на съответната институция.

По време на заседанието ген. Мутафчийски алармира, че полевите тестове за коронавирус дават спорни резултати и те трябва да бъдат потвърдени.

„Не може ли да има уеднаквяване? Единият тест показва едно, другият друго“, включи се шеговито и премиерът Борисов и направи аналог с тест за бременност.