Извадиха Заека от лудницата. Повдигат му обвинения за смъртта на Мирослава?
Извадиха Заека от лудницата. Повдигат му обвинения за смъртта на Мирослава? / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Вторият заподозрян за убийството на 17-годишната Мирослава от Перник Марио Любенов-Заека изненадващо бе изведен от психиатричната болница „Св. Наум” на Четвърти километър в София и откаран в ареста, съобщава „24 часа”. Той бе изпратен в клиниката с постановление на прокуратурата от 12 януари. По думите на шефа на лечебното заведение проф. Иван Миланов до 15 дни психиатрите трябваше да изготвят експертиза за състоянието му.

Днес към 16.25 ч. Марио бе изведен от пернишки полицаи. Бусът им го чакаше близо час, вероятно докато се подготвят документите. Заека излезе брадясал, с шапка на главата, разказват от печатното издание. На въпрос дали е участвал в убийството на Мирослава, той останал безмълвен. След това го вкарали в бус, заключили решетката и потеглили.

Представители на психиатричната болница не бяха открити за коментар за отвеждането на Любенов. Юристи предположиха, че изследването на Марио е приключило и затова той е откаран в ареста. Никой обаче не обясни какви са резултатите от изследването и дали според психиатрите Марио е вменяем и може да носи наказателна отговорност.

Час-два след като бе откаран в Перник близки до разследването съобщиха, че Марио ще бъде задържан за 72 часа. В рамките на този срок вероятно ще му бъде повдигнато обвинение, но никой вчера не съобщи за какво престъпление.

Миглена Любенова, съпруга на Марио, твърди пред bTV, че зад този случай стоят „по-влиятелни хора”. Жената е убедена, че Марио е невинен, а шизофренията му не е измислен акт, за да се отърве от закона. Миглена и Марио са заедно от 7 години, а преди няколко месеца се е родило и първото им дете.

Жената твърди, че съпругът й боледува от шизофрения отдавна. „Той е болен от шизофрения и то не от скоро, за което има и епикризи. Проявите са страх, параноя, странно държание, недоверие. Дори искаше да общува само с мен”, твърди младата жена и казва, че Марио пие всеки ден много силни лекарства. Тя е категорична, че съпругът й е удобната изкупителна жертва по случая „Мирослава”, но споделя, че не знае защо точно той.

Извадиха Заека от лудницата Повдигат му обвинения за смъртта на Мирослава
netinfo

Преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че другият заподозрян за смъртта на Мирослава - Стойчо Стоев-Чочо е посочил Заека като физически извършител на убийството на момичето. Чочо, обаче се застреля при огледа в апартамента му и не е ясно дали разследващите разполагат с доказателства.

Източници от Перник потвърдиха, че Заека е докаран за разпит в полицейския арест в града. Според информирани на него му е назначен служебен адвокат, защото никой от пернишките защитници не искал да се наеме с неговото дело. От местната полиция обаче не отговориха дали Заека е докаран само за разпит и ще бъде върнат в столичната клиника, или изследването му е приключило и той ще остане в ареста.

Юристи обаче са категорични, че няма как да бъде повдигнато обвинение на Марио, докато не приключи психиатричната му експертиза. Трябва да се докаже дали е разбирал свойството и значението на това, което е извършил. Освен това главният свидетел, който го е посочил за извършител на убийството - Стойчо, вече не е жив.

В същото време frognews.bg съобщи подробности от втората експертиза на тялото на момичето, направена в Съдебна медицина в столицата. Сайтът посочва, цитирайки източници, близки до разследването, че Мирослава е със счупен гръбначен стълб на две места и счупен врат. Съдебните лекари са установили множество следи от травми по тялото на Мира.