Изслушват министри заради договора за заем с ЕИБ за магистрала „Тракия”
Изслушват министри заради договора за заем с ЕИБ за магистрала „Тракия” / netinfo

Народното събрание покани за изслушване министрите на финансите Пламен Орешарски и на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов заради изменението на договора с Европейската инвестиционна банка за магистрала „Тракия”.

Депутатите трябва да дадат съгласие да се направи изменение в договора с банката, подписан още преди седем години. Договорът е за заем в размер на 100 милиона евро за проекта за изграждане на два участъка от магистрала „Тракия”. Крайният срок за изплащане на траншовете по договора е изтекъл, а последните около 22 километра от магистралата предстои да бъдат завършени в края на тази година. Поради закъснение в реализацията на обекта обаче банката няма да може да финансира извършените строителни работи до момента, както и завършването на последния участък Чирпан-Стара Загора.

Правителството обяснява в мотивите си, че условията на договора с банката остават същите с изключение на сроковете за изплащане на траншовете. От ДСБ обаче заявиха, че има промяна и в параметрите на договора и че строежът на два от участъците на автомагистралата е оскъпен почти два пъти. По искане на тъмносините дебатите бяха подновени след идването на министрите Пламен Орешарски и Асен Гагаузов в Народното събрание. Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузав уточни пред депутатите, че от 100 милиона евро заем от банката до момента са усвоени 60 милиона евро и става въпрос за усвояването на останалите 40 милиона евро.

С 30 милиона евро от тях искаме да покрием увеличаването на стойността на строителството на двете отсечки Карнобат-Бургас и Оризово-Стара Загора, обясни министър Гагаузов.