Изложба ще събира пари за борба срещу рака на гърдата
Изложба ще събира пари за борба срещу рака на гърдата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Изложба ще събира пари за борба срещу рака на гърдата
52636
Изложба ще събира пари за борба срещу рака на гърдата
  • Изложба ще събира пари за борба срещу рака на гърдата

Кампания за борба срещу рака на гърдата, насочена към здравно неосигурени пациентки, започва в столицата.

Средствата ще бъдат събрани от благотворителна изложба на младата художничка Селина Димитрова, възпитаничка на Флорентинската академия за изящни изкуства. Тя ще представи над 70 нови свои картини, авторски бижута и други художествени артикули. Изложбата ще бъде подредена в сградата на голям столичен мол, откриването е на 27 април.

Кампанията за борба с рака ще се проведе съвместно с МБАЛ "Токуда Болница София". Инициативата е под патронажа на Омбудсмана на България Константин Пенчев.

Целта на кампанията е да осигурим средства за жени, които не са здравно осигурени и нямат възможност да си направят профилактичен преглед за рак на гърдата, обясни младата художничка Селина Димитрова. Тя иска приносът й да даде шанс на тези жени да получат информация за здравословното си състояние. Според нея в кампанията ще бъдат включени около 200 жени.

Доц. д-р Галина Кирова, началник на Клиниката по образна диагностика на МБАЛ "Токуда Болница София", подчерта, че профилактиката има значение. "През последните години 5-годишната преживяемост, това е статистическа граница в онкологията, в САЩ при рак на гърдата е 89%, в ЕС - 76%, в България - 56%.

Причина за това е не само липсата на ранно откриване на заболяването, но и липсата на държавата в профилактиката, диагностиката, лечението и отношението към качеството на живот, обясни още доц. Кирова.