/ БГНЕС
На 22 септември протестиращи търсеха конфронтация с полицаите. Това обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов по повод на ескалиралото напрежение на протестите преди дни, когато демонстранти искаха да пробият полицейския кордон около старата сграда на Народното събрание. 

Той участва в заседанието на вътрешната комисия, на която бе изслушан вътрешният министър Христо Терзийски, а основно въпросите на депутатите се въртяха около протестите през последните седмици

"Шествието след 22:00 часа беше нерегламентирано мероприятие. Те питаха защо не ги допускаме да се поклонят в храма и да отидат до Паметника на Незнайния войн, но след 22:00 часа това не е възможно, защото храмът не работи. Те търсеха конфронтация със служителите ни", посочи Иванов.

„Моята лична оценка е, че всичко беше извършено с най-висок професионализъм. Това не бяха протести, а бе обявено като въстание, а то няма как да се проведе мирно“, посочи министър Терзийски.

„Малко са хората, участвали в такава безредица, така че е лесно отстрани да се дава оценка, но друго е да участваш. В МВР постоянно се получава оперативна информация, но не винаги е конкретна. Ако знаехме предварително какво ще се случи, нямаше да допуснем да има пострадали полицаи или граждани", отговори главният секретар на въпрос защо е допусната ескалация на напрежението на протеста на 2 септември.

Терзийски посочи, че именно тогава са пострадали над 100 униформени, като трима от тях са пострадали тежко от бомбички.

Иванов добави, че всички полицаи, превишили правата си по време на протестите са наказани. Стана ясно, че е назначена проверка на всяка областна дирекция да направи и проверка за използваните помощни средства.