/ БГНЕС
Институтът по математика и информатика на БАН, с подкрепата на Министерството на образованието и науката, организира юбилеен научен панаир "150 години Българска академия на науките", който ще се състои днес и утре (13 и14 декември). Това съобщи пресцентърът на БАН.

Официалното откриване е днес, от 11.30 часа, в конферентната зала на Античния културно-комуникативен комплекс "Сердика", на площад "Независимост" 1 (Ларгото на София). Научният панаир ще бъде открит от зам.-министъра на образованието и науката Карина Ангелиева, и от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски.

50 ученици от страната представят проекти в научната сесия на Ученическия институт на БАН

Научният панаир е организиран в рамките на съвместната програма на БАН и МОН "Образование с наука", която започна през тази година. Неговата главна цел е да открие научни таланти на юношеска възраст, да съдейства в бъдещето им развитие и да даде международен форум на идеите, откритията и иновациите им.

Юбилейният научен панаир ще определи българските участници в International Science and Engineering Fair 2020 (ISEF), който ще се състои в Анахайм, САЩ, през май 2020 г., а също така и българските участници в Expo-Sciences Luxembourg. Пред авторитетното жури и пред гостите на събитието ще бъдат представени 15 ученически разработки, повечето от които са в областта на природните науки.

БАН: НИМХ не функционира правилно, служителите са демотивирани

Наградният фонд на конкурса е ориентиран към участието в събития, които да дадат ранен кариерен стимул на лауреатите, и призовете ще бъдат връчени в партньорство с различни организации, имащи традиции в работата с талантливи ученици. Допълнителни финансови и материални награди ще бъдат осигурени от Института по математика и информатика при БАН, Министерството на образованието и науката, Society for Science and the Public, от Музея за история на София и от Клуба "Млади таланти".

На 14 декември, от 15.00 часа, пред залата на панаира ще бъдат разположени щандове, представящи дейности по програмата "Образование с наука". На тях учени от институти и музеи на Българската академия на науките ще представят дейностите по своите проекти.
БТА