/ БГНЕС
Общо 50 ученици от цялата страна ще се включат с представянето на проекти в научната сесия на Ученическия институт на БАН, която се организира за шести път. Двудневната сесия започва утре в Българската академия на науките. Проектите са от всички научни направления и са допуснати до участие след преценка на специалисти рецензенти, съобщи пресцентърът на БАН.

Сред разработките на учениците са интернет приложение за здравословно хранене, устройство, което заменя функциите на болногледача, симулатор на сграда в случай на авария, както и приложна програма, създадена специално за събитието "Пловдив - културна столица на Европа през 2019 година". За 500-годишнината от смъртта на великия изобретател Леонардо Да Винчи ученици са създали чрез 3D модел едно "старовремско селце от бъдещето".

БАН на 50: Непоказвани снимки от кораба на първия български космонавт

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, и ръководителят на Ученическия институт на БАН акад. Петър Кендеров ще открият работата на института от 10.00 часа в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН. Програмата на 28 ноември включва областите "История", "Български език", "Информатика" и "Изобразително изкуство". В областта на изкуството ще бъдат представени проекти в направленията: научна илюстрация, живопис и пластично изкуство - колиета и пафти - копие на накит от Българското възраждане.

В 17.30 часа в централното фоайе на БАН ще бъде открита изложба на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука". След това ще бъдат наградени отличените ученици от сесията.

На 29 ноември сесията продължава в 9.30 часа с представянето на проекти на ученици от математическите гимназии в София и Пловдив, и с доклади в областите "Биоразнообразие", "Вирусология" и "Роботика". В 13.00 часа ще бъдат отличени авторите на ученически проекти от втория ден на сесията.