Искаме помощ от НАТО и ЕС заради огнената стихия
Искаме помощ от НАТО и ЕС заради огнената стихия / netinfo

Министерството на държавната политика при бедствия и аварии е отправило искане към ЕС, НАТО и Русия за оказване на помощ във връзка със създалата се сложната пожарна обстановка в страната. Съгласно международните процедури искането е изпратено до Евроатлантическия център за координация и реагиране при бедствия на НАТО и Центъра за мониторинг и информация към дирекция "Гражданска защита" на Европейската комисия.

Помощта от Русия е поискана чрез Министерството на външните работи на България, съгласно подписано през 1996 година споразумение за взаимопомощ и сътрудничество при бедствия. Нашето искане към Русия е за предоставяне на самолет, който да се включи в гасенето на горските пожари, се казва още в съобщението.

Очакваме официално потвърждение от страните-членки на ЕС и на НАТО, както и от Русия за възможностите им за оказване на помощ при овладяване на огнената стихия в страната. В момента текат процедури по уточняване изпращането на хеликоптер от Турция за спешно включване в акцията по гасене на пожарите.

Пожарът, който възникна вчера край гара Дъбово, Старозагорско, продължава да се развива към подножието на Стара планина. Огънят е обхванал площ от 30 кв.километра. От Здравната инспекция съобщават за наднормено съдържание на сероводород в Казанлък, Мъглиж и Стара Загора.

В късния следобед настъплението на огъня на юг беше спряно на километър от старозагорското село Змеево. В ограничаването на пожара се включи частен самолет,с възможност за разпръскване на 2 тона вода.

Силите и техниката на пожарната, полицията, Гражданска защита, военни и доброволци са насочени към ограничаване на разпространението на огъня към Балкана. Борбата със стихията е затруднена от силно пресечената местност . В помощ на гасителните екипи пристигат и 6 противопожарни автомобила с 20 души личен състав от летище “Граф Игнатиево”.

Измервателните станции на РИОКОЗ са отчели няколкократно превишение на съдържанието на сероводород във въздуха над Казанлък, Мъглиж и Стара Загора. Атмосферата е силно замърсена и с фини прахови частици от пожарите. От Здравната инспекция препоръчват на хората да не излизат на открито и да търсят лекарска помощ при обостряне на хронични белодробни заболявания.Междувременно, този следобед огнеборците са гасили още три пожара в Старозагорска област.

22 сигнала за пожари са получени през изминалото денонощие, съобщиха от Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Плевен. На 25 юли в пожар са изгоряли 30 декара иглолистна гора, 100 декара сечище и около 130 декара нискостеблена и тревна растителност в местността Караб край село Радомирци, община Червен бряг.

"Специален хеликоптер, с който да се гасят пожари ще поискаме от Министерството на държавната политика при бедствия, аварии и катастрофи за да се овладее положението в Кюстендилско", това заяви зам.- областният управител Бойко Опърлаков.

80 дка гори и 9 необитаеми къщи са изгорели при пожара в село Полетинци. Той възникна и се разви на територия от 1000 дка. В екстремната ситуация с техника и жива сила- огнебрци, гранични полицаи, местно население, горски служители и полицаи са локализирали пожара и пресекли пътя му към къщите на селото.

Възобновило се е и огнище в село Еремия, община Невестино изпратени са два екипа на пожарната, съобщават от Областна дирекция "Полиция" Кюстендил. Причините за пожарите са в процес на изясняване.

Община Чепеларе обяви бедствено положение заради големия пожар, който унищожи над 6хиляди декара. Повече от 400 души работят на мястото на огненото бедствие, но към момента ситуацията все още не е овладяна и има реална опасност за горските масиви в близост до трите огнища.

Още преди да бъде обявено бедственото положение в община Чепеларе,12 семейства от село Студенец, край което вчера около обяд лумна огънят, бяха евакуирани. В гасенето са включени мобилни екипи от поделението в Смолян,групи на пожарната от Смолян, Хасково и Асеновград, полиция, Гражданска защита, десетки доброволци от Смолян и Чепеларе.

По 15-километровия фронт на пожара, огънят продължава да унищожава вековните гори. В операцията по овладяване на бедствието са изпратени цялата наличната техника и съоръжения. от съседни области. Гасенето обаче е затруднено не само от метерологичните условия,но и от липсата на воден източник в близост.

Водоноските карат вода на повече от 6 км. от мястото на пожара. Няколко селища са без електричество от вчера заради превантивно изключени 20- киловолтови далекопровода.