/ президенство
С голямо онлайн събитие завърши третото издание на инициативата на британското посолство в България
„Не премълчавайте, говорете на висок и смел глас. Вие сте хората на промяната към по-добро. Бъдете отговорни, в мислите и действията си посягайте към по-трудното, което само на пръв поглед е недостижимо.“

С този призив вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към победителките в „Посланик за един ден“ на голямо онлайн събитие, с което завърши третото поредно издание на инициативата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

президенство

Тя се организира от посолството на Великобритания в София, провежда се под патронажа на вицепрезидента и целта ѝ е да окуражи момичета от цялата страна да разгърнат потенциала си.
 
Всяка победителка проведе съвместни дейности с дама посланик в България. Илияна Йотова работи с 15-годишната Никол Георгиева от Тутракан. Вицепрезидентът благодари за подкрепата на учителката ѝ по български език г-жа Геновева Стоянова, на директорката на Средно училище „Христо Ботев“ в град Тутракан г-жа Диана Станкова, на кмета на общината г-н Димитър Стефанов, както и на семейството на Никол, че я е възпитало като умно и отговорно момиче.
 
Илияна Йотова определи инициативата като вдъхновяваща и специално благодари на посланик Ема Хопкинс и целия екип на британското посолство за енергията, на всички партньори за съдействието.

„Ваши Превъзходителства, благодаря Ви, че поехте ръцете на тези момичета и чрез Вас те успяха да се докоснат до прекрасните Ви страни. А Вие опознахте България през най-чистия поглед - на младите хора.

Убедена съм, че независимо от професионалния Ви път нашата страна ще остане завинаги в сърцата Ви“, подчерта вицепрезидентът Йотова и добави: Тази инициатива ни направи силен отбор.
 
Вицепрезидентът: Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза

Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс изтъкна, че без съмнение с такива млади хора България има своето светло бъдеще. Посланикът благодари на Илияна Йотова за силната и вдъхновяваща подкрепа за участничките.
 
Вицепрезидентът заяви, че момичетата са бъдещите лидери, от които имат нужда България и светът, който днес страда от дефицит на хора, които умеят да увличат в своите идеи, които имат смелостта да чуят друго мнение, различно от своето.

„Моето поколение живя в много по-спокойни времена, в които мирът, толерантността, уважението бяха даденост. През последните години се върнаха с нова сила явления като ксенофобия и национализъм, които сякаш бяхме заличили от историята.

Пандемията от COVID-19 ни показа колко е важно да бъдем единни, да си подаваме ръце вместо да се противопоставяме. Само така можем да се преборим и с най-големите опасности“, изтъкна Илияна Йотова.
 
Приветствието си вицепрезидентът завърши с думите на Мая Анджелоу, борец за граждански права: „Научих, че хората забравят какво си им казал. Хората забравят какво си направил. Но никога не забравят как си ги накарал да се чувстват“.

„Аз никога няма да забравя как се чувствах след работата си с моето момиче Никол от Тутракан, след разговорите с всички вас, скъпи момичета, след финалите през другите години“, заяви Илияна Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че е горда с младите хора на България - знаещи, можещи, смели да отстояват позициите си.

„За пореден път осъзнах отговорността на нас, възрастните и тези, които взимат решения, към вас - да ви отворим всички пътища, да ви дадем безкрайно време и пространство, за да покажете таланта и силата, която носите“, посочи Илияна Йотова.