/ БГНЕС
Стотици деца и ученици от българските общности от цял свят изпратиха видео послания в инициативата „Голи са без книги всички народи“, организирана от Илияна Йотова
„Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза. Институциите сме длъжници на българската култура. Като граждани трябва да й помогнем да оцелее през следващите месеци“

президенство

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при поднасянето на цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София, съобщиха от прессекетариата на държавния глава.
 
„Днес се прекланяме пред славянските първоучители Кирил и Методий, пред живото българско слово, пред дейците на българската просвета и култура, пред духовността. 24 май – няма друга дата, толкова любима за всеки от нас, дълбоко запечатана в душите ни.

Радев: Думите са домът, в който живеем, да не допускаме в него да се засели плесента на невежеството

Помним я от най-ранно детство, когато учителите ни срещат за първи път с българската азбука и родната реч“, посочва Илияна Йотова в приветствието си за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.
 
президенство


По думите на вицепрезидентам празникът тази година е особен заради опустелите училища и университети. „В месеците на тревога и физическа изолация българското слово премина граници и скъси разстояния, за да преодолеем по-леко трудностите“, изтъква Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът специално благодари на учителите, учениците и родителите, които заедно успяха се справят в условията, наложени от пандемията. „Успяха благодарение на отдадеността на учителите, на ентусиазма на родителите и любознанието на нашите деца, които не пропуснаха своите уроци.

Такъв е нашият ген, това е наследството на една от най-старите държави в Европа, отворила пътя на славянската цивилизация с безсмъртното Кирило-Методиево дело“, подчертава вицепрезидентът Йотова и допълва: „На днешния ден даваме и предаваме на поколенията нашата клетва да пазим делото им от изкривяване, от посегателство към историята“.
 
Илияна Йотова благодари на стотиците деца и ученици от българските общности в цял свят, които се включиха във виртуалния форум „Голи са без книги всички народи“, организиран от вицепрезидента и екипа й.

президенство

Целта на инициативата, чието мото са мъдрите думи на Константин-Кирил Философ от „Проглас към Евангелието“, е да се насърчат деца и младежи от български произход да почетат делото на славянските първоучители с рецитал на стихотворение, с песен, с прочит на любим български автор или на авторски текст, посветени на мисията на Светите братя и техните ученици.

„Пъстрата картина, незаглъхващите рими на родния език и на детските гласове, увековечени в електронните файлове, може да видите и чуете в моята официална фейсбук страница и в моя ютуб канал - https://www.youtube.com/channel/UCrHSSGeDjulB8qYemDSr-Wg“, посочва Илияна Йотова. Най-малките участници, изпратили своя поздрав, са на 3 години.
 
Към българските деца и младежи вицепрезидентът се обръща с думите: „Мили българчета, никога не забравяйте, че сте част от велика империя на духа - България. В технологичния XXI век трябва да имаме самочувствието на възроден народ чрез словото и книжнината, защото „народността не пада там, дето знанието живей“.
 

„Да пребъдат през вековете българската азбука, българската реч, българската култура“, заявява Илияна Йотова.