/ Президентство на Република България
Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на община Болград Сергей Димитриев обсъдиха на "Дондуков" 2 възможности за съвместни проекти между българската държава и компактно населения с етнически българи район на Украйна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На срещата е изтъкнат успехът за запазване целостта на Болградския район благодарение на общите усилия на българската общност там и българската държава.

Илияна Йотова: Да пазим и ценим словото, за него са водени битки

Кметът на Болград и водената от него делегация запознаха вицепрезидента с проектите, по които работят и поискаха подкрепата на българската държава. Освен в културен и образователен център, целта на местната власт е да превърне Болград и в туристически.

Вицепрезидентът Йотова предложи създаването на културни маршрути в Източна Украйна, за да се поддържат живи и малките населени места, да се пази българската памет. На 2 юни м.г. Илияна Йотова съвместно с Националния музей на Ботев в Калофер, кметството в Калофер, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Министерството на културата изпратиха експозиция за живота и делото на Христо Ботев в къщата, в която е живял за кратко, в Задунаевка. Селото вицепрезидентът посети при посещението си в бесарабската част на Украйна през 2018 г.

Искат възстановяване на директната транспортна връзка между Украйна и България

На срещата на "Дондуков" 2 бяха обсъдени и обещаните, но нереализирани до момента проекти за българско училище в Одеса и украински културен център в България. Представителите на местната власт в Болград са предложили създаването на постановление на българския Министерски съвет, което да бъде в подкрепа на културния обмен. Вицепрезидентът припомни и своя идея за разширяване на Постановление 103 и за средното образование. Илияна Йотова предложи програма за обмен на студенти между България и Украйна по подобие на европейската "Еразъм +".

На срещата бе отправена покана към вицепрезидента Йотова да присъства на честванията през лятото на 200-годишнината от основаването на Болград.