"Абсолютно невярно е твърдението, че изпълнителната власт иска да овладее прокуратурата. Това е нов опит да се измести фокуса на дискусията", заяви пред журналисти министърът на правосъдието Надежда Йорданова

"Две групи причини ще изтъкна пред членовете на ВСС за разглеждането по същество за всички обстоятелства, които съм посочила в предложението си за предсрочно освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор. Първото и основно е решението на Конституционния съд, с което се потвърждава правото на министъра на правосъдието да прави подобни предложения и те са длъжни да го разгледат по същество. Във втората група аргументи, дори някои от обстоятелствата да са започнали в период, в който Гешев не е бил главен прокурор, то негативният ефект от тях безспорно се е проявил в неговия мандат и той или не предприел действия за намаляване на вредните последици, ами с действията и бездействията си ги е усилил ", обясни Йорданова.

Гешев: Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат правни аргументи

По думите ѝ тя е запозната със становището на Иван Гешев по случая. 

"Що се отнася до избора на следващ главен прокурор, процедурата е много ясна и тя е установена в Конституцията", допълни министърът на правосъдието.

Тя отрече твърдението на Гешев, че мотивите за освобождаването му са лични. "Нито едно от основанията, които съм посочила, не са свързани с личния живот на г-н Гешев, а са във връзка с неговите правомощия като главен прокурор", уточни тя.

Премиерът Петков се яви на разпит в прокуратурата (СНИМКИ)

"Настоящият състав на ВСС все повече показва неспособност да се отнесе отговорно към своите правомощия, но този факт не може да ме откаже аз да приема усещане за предрешеност, по която и да е процедура", допълни Йорданова.

Започнаха дебатите за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа искането на правосъдния министър Надежда Йорданова и ще обсъди кои от 9-те казуса са допустими за разглеждане. Решението за предсрочно прекратяване мандата на обвинител номер 1 се взима със 17 гласа "за".