Главният прокурор внесе становище във ВСС по предложението на министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване от длъжност
Старт на дебатите за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа искането на правосъдния министър Надежда Йорданова и ще обсъди кои от 9-те казуса са допустими за разглеждане. Решението за предсрочно прекратяване мандата на обвинител номер 1 се взима със 17 гласа „за”. 

Преди началото на ВСС Гешев се спря пред медиите. 

„Искането на г-жа Надежда Йорданова е механичен сбор от нейни свободни съждения. От друга страна това са неверни политически твърдения. От трета страна – това са свободни цитати между различни норми. Трите заедно нямат никаква връзка с Конституцията и законите в страната.  От това правно нищо може да се види, че има дълбоко неразбиране на конституционните принципи в страната”, заяви главният прокурор. 

По думите му искането за отстраняването му вероятно не е писано от юристи. „С такова впечатление оставам, когато го чета, поне трима са и не са си говорили помежду си. Виждам едно смесване между правомощията на следовател, прокурор, пъководител на Спецпрокуратура, заместник главен прокурор и главен прокурор помежду им. От друга страна смесване правомощията на прокуратурата, а от трета страна - смесване на правомощията на прокуратурата с правомощията на изпълнителната власт, Народно събрание и съда”, подчерта обвинител номер едно.

ВСС прие правилата за предсрочно освобождаване на главния прокурор

„Ясно е за всеки е, че това, което се случва, е координирана атака срещу съдебната власт и в частност прокуратурата. Аз не наричам това война, това си е нападение срещу българската държава и тук се вижда ролята на българския законодател за разделение на властите“, посочи още Гешев и допълни: „единственият на страж на демокрацията в момента и на правата на българските граждани е съдебната власт и в частност прокуратурата и съда“.

„Бих задал на българските граждани следния въпрос - представете си, в момента, прокуратурата да е в МВР, представете си какво би се случило?! Тогава, всеки един, включително и вие, всеки един български гражданин, е в опасност, предвид тези практики, които най-вероятно се случват в някои институции на изпълнителната власт. Не искам да обвинявам редовите служители на МВР. Не пожелавам на никого да е пред избора да извърши нещо, което по закон, може би, е незаконно, от една страна, а от друга страна, да остане без работа и да не може да храни семейството си. Пожелавам никой да не е пред този избор“, заяви главният прокурор.



Надежда Йорданова отговори на Гешев: Няма война или нападение – нарича се правова държава

Междувременно тази сутрин стана ясно, че Гешев е изпратил становище във ВСС относно предложението на министър Йорданова за предсрочното му освобождаване от длъжност, съобщават от държавното обвинение. 

„Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат правни аргументи”, е мнението на обвинител номер едно.

В становището се посочва, че предложението е в противоречие с Конституцията, Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, а като цяло и с общата теория на правото, функционирането на властите и развитието на съдебната реформа. „То не се основава на правни аргументи, а на политически съждения и субективни заключения и на практика е лична оценка на професионалните и нравствени качества на главния прокурор от настоящия министър на правосъдието”, е оценката на обвинител номер едно за предложението.

Гешев посочва още, че то не съответства на утвърдените правни стандарти, отбелязва редица пропуски, противоречия и грешки, включително сочени в предложението събития, които не са се състояли, пишат от прокуратурата. 

Обстоятелствата, въз основа на които се прави извод за наличие на основания за предсрочно освобождаване, не са свързани конкретно с действия или бездействия на главния прокурор, а по закон отговорността е лична”, се казва в становището.

"В него са изложени конкретни доводи и възражения по всеки пункт от предложението на министъра на правосъдието, дори и по тези, които в съответствие с правилата на ВСС следва да бъдат оставени без разглеждане, тъй като не се отнасят до действия на главния прокурор, а до други хора и събития", допълва Гешев и уточнява, че всички може да се видят в пълния текст на становището: