Иван Гешев Надежда Йорданова
Иван Гешев Надежда Йорданова / БГНЕС
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие вътрешните правила за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. На днешното заседание на ВСС главният прокурор Иван Гешев получи официално предложението на министър Надежда Йорданова за освобождаването му с материалите към него.

„Декларирам, че съм получил и подписал предложението“, каза Гешев.

С приетите днес правила ВСС разписа сроковете и рамката, по които да се провежда процедурата по предложение за предсрочно освобождаване на „тримата големи“ в съдебната власт. С официалното приемане на предложението и материалите от главния прокурор започват да текат сроковете по процедурата.

Пленумът прие да проведе на 4 април следващото си заседание, на което да се произнесе по допустимостта на предложението на министър Йорданова за предсрочно освобождаване на Иван Гешев.

На 2 март министър Йорданова внесе за разглеждане от Пленума на Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев във връзка с девет групи обстоятелства. Такова искане се прави за втори път, след като през 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов инициира същата процедура, но на основание на други данни. Пленумът на ВСС реши тогава да остави без разглеждане като недопустимо внесеното предложение.

 Решението на ВСС беше обжалвано във Върховния административен съд (ВАС). След като Конституционният съд реши на 8 февруари, че министърът на правосъдието може да прави предложение до ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС, делото във ВАС беше възобновено. В определението на съда се посочва, че Пленумът на ВСС дължи произнасяне по същество във връзка с искането на министъра на правосъдието.
БТА