/ iStock/Getty Images
МВР е разпоредило проверка във връзка със сигнал за имотна измама, извършена от близка до висш магистрат жена. Тя е по сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ. Според действащото законодателство жената не се ползва с имунитет от разследване, уточняват от силовото министерство.

Справка на DarikNews.bg показа, че подаденият от БОЕЦ сигнал се отнася до Детелина Ханчева, която според сдружението е жената до главния прокурор Иван Гешев.

ВСС прие правилата за предсрочно освобождаване на главния прокурор

Това ще е втора проверка по същото лице, допълват от МВР. Първата проверка е започнала на през декември 2021 г. след друг постъпил сигнал от бивш заместник-кмет на район „Младост“ и е свързан с имотни сделки на лица, свързани със същия висш магистрат, уточняват от МВР. С писмо  Специализираната прокуратура е изискала всички материали по преписката с мотива, че те касаят магистрат и следва незабавно да се предоставят.

В тази връзка следва да се уточни, че сигналът и проверката не съдържат данни за престъпления, извършени от магистрати, поради което СП не е компетентна да води разследването и да изисква материали по тази проверка, категорични са от вътрешното министерство.

"МВР ще подаде сигнал до ВСС с искане за извършване на проверка дали са оказвани натиск и намеса при изискването на материалите по преписката от висш магистрат, както и ще сезира КПКОНПИ за наличие на конфликт на интереси спрямо проверяваните лица и магистрати", съобщиха от МВР. От там допълват, че са получили и писмо от Софийска градска прокуратура, в което се изискват материалите по възложена проверка по реда на чл. 145, ал. 1, т. 2 ЗСВ.  В него се твърди за образувана преписка по сигнал за престъпления по служба спрямо магистрати, извършени от директорите на две главни дирекции и полицейски служители.

Високо напрежение МВР vs Прокуратурата: Рашков отговаря на атаките (ВИДЕО)

По този повод СГП изисква предоставянето не само на материалите по този случай, но и информация за всички извършени от страна на МВР предварителни проверки от 01.01.2020 г.  до момента.

Неясна остава за МВР причината, поради което СГП излиза извън обхвата на възложената извънпроцесуална проверка.