Точно в 10:00 ч. министър-председателят Кирил Петков пристигна в сградата на Софийска градска прокуратура. Близо 3 часа продължи разпитът му като свидетел по образуваното дело за евентуално изнудване на бизнесмена Васил Божков. На излизане Петков заяви, че е разказал много подробно всичко и е дал отново същите сведения, както и първия път, само че с повече детайли.

Кирил Петков разпит прокуратурата
Георги Димитров

Кирил Петков разпит прокуратурата
Георги Димитров

"Това, което обясних в детайли, е, че има няколко неща, които ме притесняват - първото е докладът на АДФИ, където има ощетяване на бюджета от над 550 млн. Това за мен е факт, който е на база истински доклад, че господин Божков не е платил средствата, които е трябвало да плати, и бюджетът е ощетен. От друга страна, ако се окаже вярна неговата информация и надявам се скоро и свидетелски показания, че е дал 60 млн. под формата на подкуп и пари срещу изнудване, тези два факта като министъ-председател ме притесняват. Отделно - като говоря за третия доклад, който беше издаден от Министерство на финансите, където под същия министър - Горанов, одитната агенция, която трябва да одитира всички евросредства, по някакъв начин е проспала или не е видяла, че в много от общините имаме концентрация на над 90% със само един изпълнител на европроекти. Този доклад може да се покаже и дава сериозни съмнения, че има неправомерни действия от одитната изпълвителна агенция под МФ”, допълни Петков.

По думите на премиера, връзката между тези три случая е Владислав Горанов, който тогава е бил министър на финансите. Всички останали неща, обаче, са следствена тайна и премиерът не даде повече подробности.

"Надявам се, че следователите ще проверят точно тези факти. Аз не съм следовател, аз съм министър-председател, който закъснява", заяви Петков пред медиите.

Кирил Петков
Георги Димитров

Кирил Петков разпит прокуратурата
Георги Димитров

Относно днешното заседание на Висшия съдебен съвет и началото на дебатите за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор, премиерът заяви отново, че няма доверие на Иван Гешев. 

"Много бих се радвал ВСС да си свърши работата и да прегледа внимателно аргументите на министъра на правосъдието, защото те ясно показват, че този главен прокурор трябва да си даде оставката или да бъде отстранен", допълни Петков. 

Кирил Петков
Георги Димитров

На същото основание бяха преповторени и разпитите на Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севделина Арнаудова.

На 17 март лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и бившият началник на пресслужбата на Борисов Севделина Арнаудова бяха задържани за 24 часа в ареста, а на следващия ден бяха освободени, без да им бъдат повдигани обвинения. Те бяха отведени по повод образувано производство за изнудване, свързано с Васил Божков. Адвокатът Менко Менков внесе жалби срещу задържането им.

На 28 март тримата бяха разпитани пред прокурор и следовател. Вече са насрочени и делата - делото за задържането на Борисов е насрочено на 14 април, а на Горанов - за 12 април.