Инвестират над 2 млн. лева в общежитието към варненския затвор в Разделна
Инвестират над 2 млн. лева в общежитието към варненския затвор в Разделна / netinfo

По норвежкия механизъм ще бъдат отпуснати повече от 2 млн. лева за ремонт на общежитието към варненския затвор в Разделна. Това съобщи след внезапна проверка в затвора в крайморския град министърът на правосъдието Диана Ковачева.

По думите й ремонтът трябва да приключи до края на годината. След него в общежитието ще могат да се преместят около 100 лишени от свобода. Министърът съобщи, че за останалите затвори в страната са предвидени общо 12 млн. лева. Ковачева призна, че към момента няма условия да се строи нова сграда за затвора във Варна. Тя съобщи още, че предстои да бъдат закупени три скенера за затворите в София, Ловеч и Плевен.

Целта на проверката е фактът, че затворът във Варна не е посещаван от министър от 10 години, каза още Ковачева. Тя каза, че проверката е и заради много получени сигнали от различни места за лишаване от свобода в страната. Най-честите сигнали са за забранени предмети в конкретни килии. Направихме проверки на шест случайни килии и не открихме забранени предмети в тях, посочи министърът. Ковачева коментира, че условията за работа на служителите в затвора безспорно са тежки.

В отговор на въпрос ще се строи ли новата съдебна палата във Варна министърът каза, че тепърва предстоят разговори с изпълнителя, тъй като проектът вече е остарял.