/ iStock/Getty Images
Министърът на икономиката Емил Караниколов и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в лицето на изпълнителния й директор Бойко Таков подкрепиха Движение "Национална кауза" (ДНК), чиято основна цел е демографията и в частност да стимулира завръщането на българи, които живеят в чужбина, обратно в страната, съобщиха от Агенцията.

В присъствието на министър Караниколов е било подписано двустранно споразумение за сътрудничество между ИАНМСП и ДНК, което предвижда Агенцията да съдейства в разпространението на новата инициатива на неправителствената организация за създаване на онлайн платформа, свързваща българи, живеещи в чужбина, с родния бизнес и представяща възможностите в различните региони на България за кариерно развитие и живот, сред българския бизнес и работодателските организации.


Захариева откри консулство в Барселона, където има близо 16 000 българи (СНИМКИ)Министър Караниколов е заявил своето желание да подкрепи инициативата чрез представяне на платформата пред българските общности по света по време на негови официални посещения.
Инициативата "Bulgaria wants you" ще започне в началото на 2020 година, като ще предоставя информация за свободни работни позиции, ще оказва административна помощ при завръщане в конкретен регион и ще представя компаниите и техните ангажименти, които биха поели пред новите си служители. В специална секция на сайта ще може да се използва и калкулатор, който ще дава информация за стандарта на живот в българските области и ще предоставя възможност за сравняване със стандарта на страната, в която българските граждани живеят.

Председателят на ДНК Андрей Арнаудов е съобщил, че на 12 ноември, вторник, от 11.00 часа в сградата на Общинския съвет в Стара Загора ще се състои първото представяне на "Bulgaria wants you" пред бизнеса в региона. Той е допълнил, че проучване на "Маркет Линкс" е показало, че близо 69 на сто от българите, обмислящи завръщане в страната от чужбина, биха използвали платформата.
БТА