Инфекциозна болница точи пари от здравната каса
Инфекциозна болница точи пари от здравната каса / netinfo

Фалшификация на документи и злоупотреба със служебното положение на лекари от Инфекциозна болница в столицата е установила проверка на Министерството на здравеопазването по повод разследване на предаването „Пропаганда” по Дарик радио.

През юли 22-годишната Йоанна Накова постъпва в инфекциозна болница със заушка. Старшата сестра Светла Динева е предложила на болната в документите й да бъде записана диагноза менингит, която се заплаща по-скъпо от здравината каса. На гърба на Накова е сложена лепенка, която да имитира пункция. Ето какво още разказа Йоанна Накова за Дарик.

„Сестрата ни обясни така, ние няма да ви правим пункция, отказахме се, но трябва да ви запишем, че сте болни от менингит, защото хем така ние ще вземем повече пари, хем така вие ще си тръгнете по-рано. И ни каза, че ще ни сложи лепенки, и когато дойде който и да е, да казваме, че ни е правена въпросната пункция.

Сериозно ли, дойдоха и ви сложиха лепенки на гърба?

Да, на кръста…

За да кажете, че ви е правена пункция?

Да.

Изпълнителният директор на Инфекциозна болница доц. Татяна Червенякова отрече в болницата да имам каквито и да било нередности. Според Червенякова пациентката е била болна от менингит.

“Става дума за престъпление по служба”, така директорът на дирекция „Медицински дейности” в Министерството на здравеопазването доц. Стоян Александров коментира случая в предаването „Пропаганда”. Ето какво още каза Александров.

Ако не е правена лумбална пункция, имаме фалшификация на цялата тази информация.

Категорично това е жалбата на г-жа Накова…

Ако наистина е така, това е недопустимо. Това е злоупотреба със служебно положение, заяви още Стоян Александров.