Към настоящия момент прокуратурата не разполага с конкретни доказателства за връзки на магистрати с Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото, заяви наблюдаващият прокурор по делата, свързани с двамата мъже, предава NOVA

Софийската градска прокуратура има информация за отношения на съдии с Божанов, но не и за естеството на тези отношения, тоест дали те са с престъпен характер, и дали например са били манипулирани дела в полза на Мартин Божанов или в тези отношения не е имало нищо неморално или незаконно.

Наблюдаващият прокурор по делото, свързано с Нотариуса, заяви, че има доказателства, придобити чрез специални разузнавателни средства, относно връзки на вещи лица с Божанов.

Разпитани са редица магистрати относно контактите им с Мартин Божанов-Нотариуса. Това заяви наблюдаващият прокурор по делото.

„Считаме, че не е редно да изнасяме информация за имена на конкретни магистрати, тъй като тази информация подлежи на проверка”, заяви Йордан Петров, прокурор в Софийската градска прокуратура.

Проверяват се нередности по конкретни дела. „При какви обстоятелства прокурорът е вземал решенията си. Например - на прекратяване на делото, било ли е пълно разследването. Ако не е било - какво е пропуснато, ако се касае за фрапантни недостатъци, това е доказателство, че по делото може да има влияние”, заяви прокурор Петров.

Целта е да се докажат не само връзки и познанства с Нотариуса, а дали те имат престъпен характер. „Имаме информация, включително придобита чрез специални разузнавателни средства, за например връзки от хора от обкръжението на Божанов с конкретни вещи лица. При това такива, които са изготвяли експертизи в негова полза”, заяви Петров.

Разследва се и имал ли е отношения с Мартин Божанов-Нотариуса - бившият главен прокурор Иван Гешев. „Предвид налична информация в медийното пространство, например визирам тази, изнесена от Ивайла Бакалова, да, изследва се възможна съпричастност на бившия главен прокурор Иван Гешев към групата на Нотариуса”, коментира наблюдаващият прокурор.

Що се отнася до разпространяваната снимката на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов с Петьо Петров-Еврото пред ресторанта "Осемте джуджета" - прокурор Йордан Петров уточни, че няма правомощия да разследва Сарафов. „Аз изследвам дейността на Петьо Еврото, и на всички останали магистрати, освен господин Сарафов”, уточни прокурор Петров.

Връзка между двамата може да бъде разследвана само от специалния прокурор Даниела Талева.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA