Новата план-сметка за 2023 година не е неочаквана, защото ако един бюджетар не може да скрие или да открие 1 млрд. повече или по-малко, той не заслужава да бъде финансов министър. Това коментира икономистът проф. Боян Дуранкев.

"Асен Василев има доста стаж като финансов министър, за да знае къде как да пипне, за да постигне тези цели, с които всъщност е свързано управлението на коалицията или на каквото и да било. Простите сметки, които могат да се направят на база на тези думи, които изрече финансовият министър е, че разликата от проекта на служебния кабинет, който беше обсъждан и новия проект, който ще се внесе, ще трябва да бъде малко над 7 млрд. лева по-малко като бюджетно салдо", обясни икономистът.

Асен Василев разкри плана за бюджет 2023 г. (ВИДЕО)

По думите му вероятно тези 3% дефицит ще бъдат спазени: "Финансовият министър има още няколко карти в ръкавите си, които ще ги извади по-късно вероятно, защото той работи с макрорамката на служебния кабинет, т.е. очакванията са за 1,8% ръст на брутния продукт. До този момент на база първото тримесечие от 2023 г., брутният вътрешен продукт нараства с 2,3%, т.е. много е възможно брутният продукт да бъде доста по-голям отколкото се очакваше и съответно приходите в бюджета да бъдат по-високи", отбеляза проф. Дуранкев.

Той добави: "Заставаме пред дилемата дали да заколим кокошката, за да си сготвим вкусен бульон, или да я оставим да ни снася яйца. Очевидно е, че в случая няма да имаме достатъчно яйца от новата реколта, а всъщност орязването на капиталовите разходи няма да води до добри резултати за бъдещето на икономиката. Тоест, в момента ние колим кокошката, но не я оставяме да снася яйца, това е проблемът. вторачваме в момента за този 3% дефицит на бюджета, но забравяме, че има още един индикатор по който ще съдят България дали е достойна да влезе в еврозоната и това е хармонизираният индекс на инфлацията. Тоест, ако искаме да отговаряме на критериите, освен 3% бюджетен дефицит, инфлацията трябва да падне под 4% на годишна основа, нещо, което тази година със сигурност няма да се случи", коментира икономистът.
Агенция "Фокус"