Планът за бюджета е да бъде внесен в Народното събрание в първата седмица на юли месец и да бъде приет до 31 юли и да влезе в сила до 1 август. 

Това съобщи Асен Василев след проведена предварителна среща с Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание относно бюджет 2023 година.

"Все още текат доуточнявания с част от министерствата. Макрорамката на бюджета изглежда по следния начин - той е разчетен при БВП 184,486 млрд. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 4,582 млрд. - това е дефицит от 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа", заяви финансовият министър. 

"Имаме допълнително увеличение на приходите, така че приходната част да достигне до 69 млрд. и 321 млн. лева. Имаме намаление на разходите от 1 млрд. и 851 млн. лева. Разходите за пенсии и заплати не са пипани. Има план и за увеличение от 10% на заплатите за администрациите, които не са получили такова. Има конкретни разходи за конкретни политики, които министрите са поискали - като увеличение на втората година майчинство, увеличение на стипендиите за студенти, допълнителни средства за БАН, продължаването на програмата за спорт и изкуство в училищата и други", каза той.

С близо 25% повече средства ще разполагат общините в бюджета за 2023 г.

"Има записани конкретни разходи, които министрите са поискали - увеличението на стипендиите за студенти, увеличение на майчинството през втората година и т.н. Нарастване на дълга като процент от БВП няма да има. Дългът ще остане на същото ниво като миналата година – 23-24%", уточни финансовият министър.

Василев каза, че приходите в митниците са увеличени основно при ДДС. “Има предвидени мерки по събираемост. В Агенция Митници основният срив идваше от ДДС при внос, което тогава на бюджетна комисия беше обяснено заради петрола. Надяваме се във втората половина на годината да достигнем реалната стойност от там”, каза той.

Фондът за бедствия в проектобюджета бяха заложени 80 млн. лв., а ние сме заложили 130 млн. лв. с оглед на събитията. В момента 60 млн. лв. са използвани и остават 70 млн. лв.”, уточни Василев.

125% увеличение за учители ще ги има”, добави финансовият министър и посочи, че в Бюджета на здравната каса също са заложени средства, така че заплатата на лекар да достигне до 2000 лв. и 1500 лв. за медицинска сестра.

Финансовото министерство представя Бюджет 2023

“Данъчните облекчения остават до края на годината, връща се намаленото ДДС само на природния газ - от 9% на 20%”, разкри Василев.

Василев коментира намалението на щатовете на МФ. “Промените, които са публикувани в петък са тези, които бяха приети в предния редовен кабинет. Ние просто възстановихме един приет и после променен устройствен правилник на Министерство на финансите”, каза Василев.

"В момента водя разговори за допълнително зам.-министри”, уточни финансовият министър.

Планът за дълга е несериозно да се прави преди да е приет бюджетът. Ще има актуализирана тригодишна програма към този бюджет”, каза още той.