Иганово още трепери от взривовете, разследването буксува
Иганово още трепери от взривовете, разследването буксува / снимка: Dariknews, архив

Жителите на сопотското село Иганово още не могат да се отърсят от страха след двата взрива, които избухнаха на площадката на ВМЗ на 21 март и 14 април т.г.

"Дано да не стават повече такива инциденти, цяло е чудо е, че нямаше жертви", казват в Иганово. Хората продължават да смятат, че взривовете са в резултат на саботаж. Според експерти най-вероятната причина за тях са дефектни експлозиви. 500 термобарични гранати бяха унищожени при експлозиите, преките загуби за ВЗМ са за около 3 милиона лева.

Преките загуби за ВМЗ след взривовете в Иганово са 3 млн. лв.

От пловдивската окръжна прокуратура заявиха, че досъдебното производство продължава, съобщава "24 часа". Разследващите нямат ясна картина на случилото се, тъй като не е приключило разчистването на площадката.

Първите заключения обаче сочат груби нарушения при охраната на обекта, което улеснявало проникването на външни лица в него. На 21 март пазачите от дневната смяна си тръгнали с 20 минути по-рано, без да дочакат колегите си. Те пък заели постовете по-късно. Повече от 30 минути обектът е бил без физическа охрана.

“Едва ли е случайност, че и двата взрива са възникнали в периода, когато се сменят постовете - около 19,20 ч и малко след 7 сутринта”, пише в доклада на прокуратурата. Обвинителите отбелязват, че в района няма видеонаблюдение. Въпреки многото указания на полицията камери така и не били поставени.

Близо година не функционирала и сигнално-охранителната техника на склада, който гръмна през март. От вишките пък нямало пряка видимост към обектите на площадката заради издигнатите защитни валове.

“Недоумение буди и фактът, че складовете са с прозорци против всякакви правила за съхранение на боеприпаси. През стъклата без особени усилия могат да бъдат подхвърлени различни предмети, в това число и леснозапалими течности, които да предизвикат пожар”, категорични са разследващите.

Взривове в склад за боеприпаси в Иганово, 250 души са евакуирани

Те се натъкнали и на скъсани оградни мрежи, което потвърждава версията, че в района е можело да влизат външни хора. 20 коня редовно пасели на площадката. Стопанинът им обяснил, че там тревата била по-сочна.

Работници от ВМЗ твърдят, че след взривовете контролът на обекта край Иганово е засилен. Оръжейниците се надяват разчистването му да стане по-бързо, за да бъдат пуснати всички производствени мощности на площадката.