/ БТА
Двамата кандидати за нов генерален директор представиха концепциите си в медийната комисия
Двамата кандидати за нов генерален директор на БТА представиха пред депутатите в ресорната парламентарна комисия своите концепции за развитието на Агенцията.

За поста на генерален директор от ГЕРБ номинираха журналиста Кирил Вълчев, а от БСП – журналиста Ивайло Данаилов. Днес двамата бяха изслушани в комисията по култура и медии, а окончателното решение кой ще бъде избран да оглави БТА ще вземе Народното събрание.

Ивайло Данаилов изтъкна, че БТА трябва да вдигне имиджа си и да се върне там, където е била преди много години. Една от идеите му е в Агенцията да се провежда обучение за журналисти, защото когато се обучават млади хора, има възвръщаемост.

Данаилов добави, че не е привърженик на идеята информацията на БТА да бъде безплатна.

Точно обратното мнение изрази Кирил Вълчев. Той предлага информацията на Агенцията да бъде със свободен достъп и няколко пъти подчерта, че това не би било непосилно за държавата. Като пример той даде, че БНТ и БНР са безплатни за гражданите, а само БТА е с платен достъп.

„Гражданите трябва да получат информацията, за която са платили чрез бюджета“, изтъкна той.

„Поемам ангажимент, че БТА няма да се превърне в правителствена информационна служба, тя трябва да работи с всяко правителство“, каза още Вълчев.

Той призна, че трябва да се подобри бързината на информацията, но все пак подчерта, че „закъснялата истина е по-добра от бързата лъжа“.

Вълчев ще работи и за това всяка информация да бъде в четири формата – текст, снимка, видео и аудио. Кандидатът има амбицията БТА да има кореспонденти в съседните ни държави, като първо трябва да се започне от Скопие.

„Как ще произвеждате продукт - ще го раздавате безплатно за медии, чужбина... А кой ще плати за това? В 21 век не си представям как това би било работещо. Не чух къде е реформата, липсва фокус“, коментира по време на дискусията депутатката от ДПС Велислава Кръстева.

„Пожелавам да пренесете БТА в дигиталната ера, в която живеем всички ние“, добави тя.

„БТА представя държавата вън от България, за държавата трябва да се чува и за достойнствата й“, каза шефът на комисията Вежди Рашидов.

Кирил Вълчев е журналист и водещ на "Седмицата" по Дарик радио. Той е и правен съветник на БТА. Вълчев е завършил право в Софийския университет и има адвокатска експертиза най-вече в областта на авторското право.

Ивайло Данаилов е журналист и филолог. Той е бивш медиен съветник на Сергей Станишев и Пламен Орешарски от премиерските им мандати.

И двамата кандидати са бивши кадри на Българската телеграфна агенция.
 

Кирил Вълчев Ивайло Данаилов
БТА