И Бареков даде на съд решението на ЦИК за номерацията за вота
И Бареков даде на съд решението на ЦИК за номерацията за вота / снимка: БГНЕС, архив

Лидерът на „България без цензура” и евродепутат Николай Бареков даде на съд решението на ЦИК за централната номерация на партиите за местния вот. Това съобщиха от пресцентъра на ББЦ.

В жалба до Върховния административен съд (ВАС) той е поискал решението да бъде отменено като незаконосъобразно. Според него решението променя процедурата в определяне на номерата в бюлетините, нарушавайки Изборния кодекс и поставяйки в неравнопоставено положение коалициите, които се сформират на местно ниво.

На своето заседание в петък ЦИК е решила за пръв път на местни избори номерацията в бюлетината за вота в края на октомври да се определя на централно, а не на местно ниво, както досега. Така партиите и коалициите, които се регистрират в ЦИК и ще се явяват в един и същи формат на вота в различните градове, ще получат един номер, с който ще бъдат вписани във всички общини.

За местните коалиции, които обаче се сформират само в дадено населено място подобна номерация ще бъде проблем, тъй като заради вече „раздадените” номера ще бъдат изтикани най-отзад в бюлетината след жребий, проведен в ОИК, но само за тях, посочват от ББЦ.

Според Бареков такъв принцип на разпределение на номерацията е от полза за по-големите формации, които ще правят по-лесно кампанията си в цялата страна.