/ iStock/Getty Images
По покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, на 11 септември на официално посещение в София ще пристигне министърът на външните работи и европейските въпроси на република Хърватия Гордан Гърлич-Радман.

Това е първото официално посещение в България на чуждестранен външен министър след формирането на новото българско правителство.

Сътрудничеството между България и Хърватия в рамките на ЕС и НАТО, присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), войната в Украйна и други важни теми от международния дневен ред се очаква да бъдат сред акцентите по време на срещата между двамата министри, предава БНР. 

Генчовска в Загреб: 12-вековното приятелство между България и Хърватия продължава

В програмата на посещението се предвижда и пленарна сесия между делегациите им. След края на сесията министрите ще направят съвместно изявление за медиите. Мария Габриел и Гордан Гърлич Радман ще посетят и столичното 102-ро ОУ с преподаване на хърватски език.

В рамките на визитата на хърватския министър у нас са предвидени срещи с държавния глава Румен Радев, с министър-председателя Николай Денков и с председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Съвместното изявление за медиите ще се състои от 11,45ч. в МВнР.
БНР