/ МВнР
"Тази година отбелязваме 30 години история на взаимна подкрепа и взаимопомощ между България и Хърватия. За този период двете държави изминаха дълъг път и днес са приятели и съюзници в ЕС и НАТО, а 12-вековното приятелство между тях продължава‘’. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска на съвместна пресконференция с хърватския си колега Гордан Гърлич-Радман, която се проведе в Загреб.
 
И двамата министри изразиха общата воля за задълбочаване на отношенията между двете държави, които ще продължат да се подкрепят и в бъдеще на фона на глобалните предизвикателства, с които се сблъскват Европа и целият свят.
 
Министър Генчовска подчерта, че България винаги е подкрепяла твърдо Хърватия от периода на обявяване, признаване и защита на нейната независимост и териториална цялост, до присъединяването й към ЕС, НАТО и международни организации.

“Партньорство между България и Хърватия се развива в рамките на ЕС и НАТО. София и Загреб трябва да поемат ангажимент да работят за ново стратегическо измерение чрез задълбочаване и засилване на сътрудничеството си в ключови области като сигурност и отбрана, търговски и икономически връзки, туризъм, образование, наука и култура”, каза първият ни дипломат. Теодора Генчовска и Гордан Гърлич-Радман ще работят заедно за приемането на двете страни в Шенген, Eврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
 
По време на срещата двамата външни министри изразиха загриженост за ситуацията в Украйна, като се обединиха около мнението, че непредизвиканото и неоправдано военно нахлуване на Русия в Украйна е създало нова геостратегическа реалност, която подкопава европейската сигурност.
 
Сред обсъжданите теми бе и инициативата „Три морета“. „Инициативата предоставя огромни възможности за свързаност между държавите, особено в контекста на войната в Украйна. Потенциалът й може да се използва по отношение на енергийната свързаност, като България и Хърватия могат да работят в тази посока“, каза още българският външен министър. Тя добави, че България и Хърватия са едни от най-силните поддръжници на европейската интеграция на държавите от Западните Балкани.
 
По време на визитата си в Хърватия министър Генчовска се срещна и с министър–председателя Андрей Пленкович, председателя на парламента Гордан Яндрокович, както и с представители на българската общност. Тя посети и Хърватската академия на науките и изкуствата, където хърватската страна изказа лична благодарност към България за финансовата помощ, предоставена на академията, за възстановяване след земетресенията в страната през 2020 г.