Христо Иванов пред журналисти
Христо Иванов пред журналисти / Георги Димитров
Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов определи днешния протест на магистрати като "административно мероприятие".

По-рано днес прокурори и съдебни служители се събраха на мълчалив протест пред Съдебната палата в София. Там беше също главният прокурор Иван Гешев и членове на ВСС.

Недоволството на магистратите е срещу приетите вчера на първо четене от правната комисия в парламента законодателни промени, които предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура.

Прокурори и съдебни служители на протест пред Съдебната палата (СНИМКИ/ВИДЕО)


Всеки има право да протестира, посочи Христо Иванов и отбеляза, че с уважение към колегите си, би изслушал аргументите им по същество.

"Но, първо, този протест е поредният организиран административно от прокуратурата и е време българските прокурори, ако искат обществото да има доверие да упражняват огромната власт, която имат, да покажат истинска независимост, включително от йерархията, която ги организира", каза Христо Иванов.

ЕК следи законопроекта за закриване на специализираните съд и прокуратура в България

"Аргументът, че обсъждането на законодателство в Народното събрание е намеса в независимостта на съдебната власт, показва дълбоко неразбиране на ролята на парламента в една демократична България", посочи той. И отбеляза, че работа на парламента е да уреди статута на съдебната власт и да приеме съответното законодателство и това не може да бъде намеса в независимата съдебна власт, защото така работи демокрацията.

"Така че за мен това е едно административно мероприятия, което за съжаление само показва защо българското общество продължава да няма доверие, че българските прокурори имат достатъчна професионална независимост, за да им се гарантира обемът от власт и инициатива, които те искат", добави Христо Иванов.

Той отбеляза, че широк дебат по темата за специализираните съдилища има от 2011 г. Това, което искаме да направим, е един закон, който да се прилага еднакво към всички, независимо кой какъв е. Оттам нататък конвенционалните съдилища и прокуратури да си вършат работата, добави председателят на ПГ на "Демократична България".
БТА