/ iStock/Getty Images
Това постанови Комисията за защита от дискриминация
Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се самосезира по доклад на Орлин Колев - член на комисията, съобщиха от пресслужбата на КЗД.

Докладът е внесен с искане за образуване на производство за установяване на непряка дискриминация по отношение на хората с физически дефицити, произтичаща от Наредба за изискванията за физическа годност към водачите на моторни превозни средства и условията и реда за извършване на медицинските прегледи за установяване на физическата годност за водачите от различните категории, издадена от министъра на здравеопазването.

Според вносителя на доклада разпоредбата създава условия за непряка дискриминация, поставяйки хората с физически дефицити, носители на признака "увреждане", в положение на особено неблагоприятно третиране, ограничавайки възможността им да упражняват стопанска дейност, за която са правоспособни.

Разпоредбата ограничава хората с увреждания в интеграцията им на пазара на труда и възможността им да дадат своя принос в икономиката, а от тук ограничава и възможността им да участват пълноценно в социално-икономическия живот, смята Орлин Колев.