/ БТА
Инфлацията няма да "изяде" дохода, който ще получат пенсионерите от допълнителните 120 лв. и от преизчислението на пенсиите от 25 декември. Това каза министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев пред БНТ.

Той отбеляза, че ще има по-голямо покачване на размера на пенсиите, и доходът, който ще получават пенсионерите, ще е по-висок, отколкото натрупаната инфлация от началото на годината.

Донев посочи, че това, което се е случило при приемането на актуализацията на трите закона в Народното събрание - за държавния бюджет и бюджетите на ДОО и НЗОК, е приличало повече на предизборна кампания, отколкото на смислен парламентарен дебат.

Служебният вицепремиер заяви, че ако не са били предприети стъпките по актуализацията, тази антикризисна и временна добавка в един момент е щяла да приключи. Той напомни, че българските пенсионери са едни от най-застрашените от бедност и социално изключване в Европа.

Министър Донев подчерта, че промените в пенсиите са трайна мярка. Тази актуализация беше направена така, че да се гарантира финансовата стабилност на системата, коментира той.

"За първи път чувам, че има списъци за уволнения, каза министър Донев по повод на уволнението на проф. Асен Балтов, бивш директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". В системата на Министерството на труда и социалната политика уволнения нямаше", посочи той.
БНТ