Ще има добавки от по 120 лева през октомври, ноември и декември за всички пенсионери, парите за майчинство също се увеличават
В продължение на часове, депутатите спореха от коя дата да влезе преизчисляването на пенсиите - от 1 октомври или 25 декември. В крайна сметка беше прието предложението на Бюджетната комисия и актуализираните пенсии остават за Коледа. През месеците октомври, ноември и декември, всички пенсионери, без изключение, ще получат по 120 лева добавка.

Това се случи след като народните представители отхвърлиха предложението на вносител за параграф 13 от бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. С отхвърления параграф трябваше от 1 октомври 2021 г. да влязат в сила приетитите вече параграф 9, който касае минималната пенсия и параграф 12, който касае преизчислението на пенсиите с коефициент 1.35.

След като параграфът по основния доклад беше отхвърлен депутатите приеха предложението в допълнителния доклад за второ четене на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. на Комисията по бюджет и финанси.

Народните представители одобриха и предложението майчинството през втората година да е 650 лв.

Парламентът удължи работното си време до 17:00 часа.

Бурните дебати започнаха още сутринта.

"Това, което беше внесено от този допълнител доклад, въобще не отговаря на приетото. Тошко Йорданов, Мая Манолова,  и другите - вижте какво направихте! Вие надминахте и най-уродливите практики на ГЕРБ. Те никога не са вкарвали трето гласуване. Предлагам да се прекрати заседанието, за да се нанесат верните цифри, които бяха приети в Народното събрание", отсече Георги Свиленски от БСП. Ива Митева обаче му заяви, че не може да се допусне такава процедура.

Йордан Цонев от ДПС уточни, че няма нарушение на Конституцията, но трябва да се върнат към основния доклад.

Спор за 9 септември скара депутатите в парламента, „Демократична България“ напусна залата

"Хубаво е БСП да започнат да работят. Изрекохте много лъжи, г-н Свиленски. Защото казахте, че НС приехме. Не, вие приехте! БСП, двете комунистически партии ГЕРБ и ДПС го приехте. Комунистическите партии винаги са фалирали държавата. Така че двете комунистически партии БСП и ГЕРБ, заедно с част ДПС", коментира Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН).

След това Ива Митева предложи процедура да се  гласува основния доклад. Предложението в крайна сметка бе прието със 174 гласа "за".

Каримански от фейсбука на Слави Трифонов: ГЕРБ, ДПС и БСП купуват гласовете ви, предлагайки по 120 лв. добавка за възрастните хора

Високото напрежение около дебатите впоследствие обаче отново ескалира.

"Има биполярно разстройство в групата на ГЕРБ. Групата на ГЕРБ предложи параграфът с преизчисляването на пенсиите и актуализацията да отпадне. Вижте си параграфа – нека да е ясно за българските пенсионери. ГЕРБ предлагаше добавка само за октомври, ноември и декември. Единствените, които предлагаха и актуализация, и добавка, беше ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме“, заяви съпредседателят от ИБГНИ.

Мартин Димитров от ДБ поясни, че ГЕРБ са прекалили с демагогията, защото те поискали първоначално актуализацията да не се приема.

„Волята на мнозинството беше ясно заявена – 120 лв. добавки, увеличаване на минималната и максималната пенсия и преизчисляване на всички пенсии от 1 октомври. Сега с процедурни хватки и пренаписано от бюджетна комисия предложение се иска да се лишат пенсионерите с минимална пенсия от едни 490 лв., да им се даде 70 лв. по-малко и да не им се преизчислят пенсиите.“ Това заяви народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ Георги Гьоков от трибуната на Народното събрание.

Той обясни, че ако датата бъде променена от 1 октомври на 25 декември, преизчисляването на пенсиите ще бъде само за 5 дни, а с приемането на бюджета за следващата година може да се реши да няма преизчисление.

От своя страна Стоян Мирчев се обърна към Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси и депутат от „Има такъв народ“:

„Вие казахте, че правилното решение е актуализация на пенсиите, но сега с Вашето предложение на практика се отказвате от актуализацията на пенсиите. Вие сега отстъпвате от Вашите позиции, за сметка на предложението на ДПС. Но и това си има своето обяснение – може би, защото Вие сте топлата връзка между ДПС и „Има такъв народ“. Нека не забравяме Вашето минало в „Демирбанк“, в банката на Петя Славова. Нека да не забравяме, че Вие щяхте да бъдете по онази бърза процедура предложен за гуверньор на БНБ, за да може ИТН и ДПС да обсебят още държавата.“

„Много ми е интересно да ми обясните какво г-н Филип Станев от ИТН Ви каза като дойде да Ви шушука – „Цонев, вдигни си телефончето“. Защото това е истинското задкулисие в България и това ще развали пенсиите на българите“, обърна се Мирчев към депутата от ДПС Йордан Цонев.