/ Георги Димитров
Това преизчисление на пенсиите всъщност е закъсняло, заяви служебният министър на труда и социалното осигуряване Гълъб Донев в кулоарите на парламента, цитиран от БГНЕС.

Донев коментира окончателно приетата актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), с която депутатите решиха преизчисляването на пенсиите да стане от 25 декември тази година. От същата дата ще се случи и увеличението на минималната пенсия на 370 лв., както и на максималната, която ще стане 1500 лв.

Окончателно: Преизчисляването на пенсиите се отлага за Коледа

„Ние за първи път предлагаме това преизчисление да се случи през коефициента за осигурителен стаж и да гарантира едни трайно по-високи пенсии за българските пенсионери. Гарантираме една предвидимост и финансова устойчивост на българската осигурителна система“, посочи Донев след бурните дебати в парламента.

Освен преизчисляването на края на годината, парламентът взе решение за месеците октомври, ноември и декември до края на 2021 г. всеки пенсионер да получи по 120 лв. месечна добавка, като антикризисна мярка по време на пандемия.

„Така гласуван закона, с тези приходи и разходи, няма притеснения, че не може да бъде изпълнен“, увери социалният министър и допълни: „Това е вариантът, който може да бъде изпълнен и който дава достатъчно доходи за българските пенсионери, особено през зимните месеци“.
 
БГНЕС