Граждански договори за учителите, които водят деца на екскурзии
Граждански договори за учителите, които водят деца на екскурзии / снимка: БГНЕС, архив

Граждански договори за учителите, които водят деца на екскурзии - тази идея се обсъжда в момента сред туроператорите. Промяната може да бъде направена в наредбата за детските и ученически екскурзии.

Теодора Иванова е начален учител от години, разказва Нова телевизия. Екскурзиите за нея са задължителна част от учебния процес. "Ние избираме дадена оферта, защото тази дестинация например има връзка с нашия учебен материал", обяснява учителката.

Директорите да избират дали да ползват туроператор за ученическите екскурзии

Сега след като училището сключи договор с определен туроператор, директорът издава заповед за командироването им, а командировъчните им се плащат от туристическата фирма.

"За доходи е трудно да се говори, защото ние сме командировани и нашите дневни пари и нощувки са за сметка на туроператорите, така че не бих казала, че това точно е доход", заяви Теодора Иванова.

В бранша обаче все повече се говори за нелоялни практики. 

"Има училища, с които работят с 5-6 туроператора, и такива, които казват: "Не, аз работя само с еди кой си". Когато разбереш, че точно този еди кой си е може би най-пошлото в туроператорския бизнес, тогава разбираш, че става въпрос за комисиони", коментира Аспарух Мачирски, представител на туроператорска фирма.

Така често според част от туроператорите се оказва, че учителите получават пари, за които не се плаща и данък. "Въпрос на отговорност и някак не отива на българското училище и българския учител да му се пришива етикетът, че той е в сивия сектор, че провежда нерегламентирана туроператорска дейност, че всъщност детският и ученически туризъм е 80%  в сивия сектор", коментира Аспарух Мачирски.

"По принцип на дете в група се отделят между 0,50 и 1 лев за ден, което не е чак толкова голяма сумата, при една група от 20 деца, която е много голяма рядкост, са между 10-20 лева на ден", обясни Диян Стаматов, директор на 119-о училище.

Идеята е, ако учителите искат да заведат децата на екскурзия, за това да сключват граждански договори.

Засега Теодора и колегите й нямат нищо против гражданския договор. Така съмненията, че педагозите влизат в сивия сектор също ще се размият.

900 000 са децата според изчисленията на бранша, които всяка година пътуват на кратки екскурзии - зелени или бели училища.

Източник: Novanews.bg