Директорите да могат да избират дали да ползват туроператор за ученическите екскурзии
Директорите да могат да избират дали да ползват туроператор за ученическите екскурзии / снимка: БГНЕС, архив
Директорите да могат да избират дали да ползват туроператор за ученическите екскурзии
70571
Директорите да могат да избират дали да ползват туроператор за ученическите екскурзии
  • Директорите да могат да избират дали да ползват туроператор за ученическите екскурзии

Директорите и класните ръководители да имат право да избират дали да ползват туроператор при организацията на училищни екскурзии, а не да бъдат задължени по закон да ползват услугите на тези фирми при всяко пътуване. За това настояват от Националната мрежа за децата, която обединява 122 неправителствени организации, работещи със и за деца и семейства в цялата страна. Повод за позицията на националната мрежа са внесените в НС предложения за промени в Закона за туризма.

В ефира на Дарик Милена Николова, координатор "Детски политики - образование и здраве" в Националната мрежа за децата обясни, че те подкрепят контрола при подготовката и провеждането на ученическите екскурзии, но задължителното включване на туроператор в този процес ще лиши много деца от пътувания - особено тези от по-бедни семейства или живеещите в по-малки населени места ученици:

„Ученическите пътувания на практика следва да минат, според предложенията до момента, в глава „Туроператорска и туристическа дейност", което автоматично ги прави част от дейността - чисто търговска, бизнес, икономическа на туроператорските фирми на травел агенциите", коментира Николова.

По думите й този вид пътувания, а именно детските пътувания, са с цел образователна функция. Тоест един такъв закон, който задължава непременно директорите или пък учителите, класните ръководители, да правят всяко едно пътуване чрез туроператор, означава, че там, където няма туроператорска фирма или там, където родителите не могат да си позволят цената на тази услуга, предложена от туроператор, това означава, че техните деца ще си стоят само в малкото градче или в селото и нищо няма да видят и няма да мръднат никъде.

„Да не се касае в закона само до това, че учебните звена, т.е. училища, детски градини или центрове за работа с деца, могат да правят екскурзии, а да се даде възможност на по-широк кръг от хора, които работят с деца, в рехабилитационни центрове, семейно-консултативни центрове. Напълно възможно е понякога пътуването да бъде по-евтино, ако бъде направено чрез туроператорска фирма, просто зависи от вида на това пътуване. Но съгласете се, че ако се касае да се заведат пет деца на някакво състезание, да кажем Олимпиада в съседен град, това също ли трябва да се направи през туроператор? Трябва да има гъвкавост в часовете за пътуване, тъй като ако деца от Елин Пелин или Нови хан искат да дойдат на една театрална постановка в София, вие знаете, че театралните обстановки започват вечерта, около 19:00 ч., а през зимата е вече тъмно. Те даже не могат и да тръгнат", допълни още Николова.

Забраната за нощни пътувания при организирани ученически екскурзии беше въведена от депутатите след тежката трагедия през нощта на 4 април 2004 година, когато в река Лим загинаха 12 деца от Свищов.