протест катастрофи
протест катастрофи / БГНЕС
Граждани се събраха на протести срещу безобразията по пътищата, като основното искане е по-строги наказания за хората, предизвикващи тежки катастрофи. Сред градовете, които се присъединиха към националния протест са Русе и Пловдив.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ "ДА СПРЕМ УБИЙСТВАТА НА ПЪТЯ"

Русенци се събраха пред сградата на общината, за да изразят своето желание да се сложи край на катастрофите. Черни балони, символизиращи душите на загиналите при пътни инциденти, полетяха във въздуха.

протест катастрофи
БГНЕС

Със свещи, снимки на жертвите и плакати срещу войната по пътищата хората настояха да се вземат адекватни мерки от страна на държавата. Те искат по-строги наказания, включително ефективни присъди, за убийците зад волана.

СДВР разпространи записи на брутални катастрофи (ВИДЕО)

Вече има внесено предложение за създаване на Агенция за безопасност на движението по пътищата, подчинена на Министерски съвет, обясни Пламен Митев – баща на 16-годишната Петя, загинала от удар на камион.

протест катастрофи
БГНЕС

„Въпреки всички предприети мерки, България е единствената страна в Европейския съюз, която за седем години не е подобрила безопасността си на движение по пътищата, което все още е на нивото от 2011 г.“, допълни Митев. Той даде за пример съседна Румъния, където Законът за движение по пътищата се прилага с цялата си строгост, а по българските пътища румънските шофьори се чувстват безнаказани.

Черната статистика набъбва, все повече българи умират по пътищата

Протестиращите искат много сериозни глоби за шофьорите, които не спазват правилата, и повече камери на пътя, защото иначе недобросъвестните водачи се превръщат в потенциални убийци зад волана.

Жена, прегазила полицай, шофира без книжка

Около 50 души се събраха в Пловдив на мястото, където на 13 май тази година загина на пътя, блъснат от автомобил, пътният полицай Делян Палазов. Само на метри оттам ехтеше музика, а полицаят бе зает с осигуряване на безопасното преминаване край народния събор в Лаута.

протест катастрофи
БГНЕС

36-годишният Палазов остави две малки деца сирачета. Катя Лерца, жената, която го блъсна, преди дни бе отново на волана на колата си. Съдът я пусна под парична гаранция, която впоследствие намали.

Кой е градът, в който стават най-много тежки катастрофи в България?

Днес на протеста бяха съпругата и роднини на загиналия полицай, както и почернени хора, чиито близки са намерили неочаквания си жесток край на пътя. Днес те скърбяха за тях, но и питаха защо шофьорите, чиито неразумни действия са причинили смърт на хора, са на свобода.
 
БГНЕС